"Deze prijs is belangrijker dan een Oscar"

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft op het Filmfestival van Oostende de Vlaamse Cultuurprijs voor Film uitgereikt aan monteur Nico Leunen. "Ik vind dit een belangrijkere onderscheiding dan een Oscar. Een Oscar gaat naar een film, een momentopname. Deze prijs kan ik niet relativeren, want hij omvat alles wat ik tot nu toe heb gedaan", aldus Leunen.

Joke Schauvliege heeft tijdens het gala van de Ensors op het Filmfestival van Oostende de Vlaamse Cultuurprijs voor Film uitgereikt aan filmmonteur Nico Leunen.

"Monteurs hebben misschien wel de meest onderschatte rol in het magische proces van film maken. Nico Leunen heeft een uitzonderlijke hand gehad in een pak recente succesvolle producties", zei minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Nico Leunen werkte de voorbije jaren mee aan onder meer de vier films van Felix van Groeningen (o.a. "The broken circle breakdown" en "De helaasheid der dingen"), "The invader" van Nicolas Provost en "Een ander zijn geluk" van zijn vrouw Fien Troch.

"Dit is mijn moment. Dit maak ik geen tweede keer mee. Deze onderscheiding is belangrijker dan een Oscar, want die gaat naar een film, een momentopname. De Cultuurprijs bekroont alles wat ik tot nu toe heb gedaan. Bovendien ben ik samen met mijn vrouw Fien Troch wellicht het eerste koppel waarvan zowel de man als de vrouw dezelfde Cultuurprijs in ontvangst hebben genomen", bedankte Leunen.

Aan de Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden en een beeld van kunstenaar Philip Aguirre.