"Into the wild"-man stierf vermoedelijk door zenuwgif

Jon Krakauer, de schrijver van de bestseller "Into the wild" over Christopher McCandless, heeft door onderzoek in een laboratorium een nieuw inzicht gekregen in de doodsoorzaak van McCandless, de jongeman die meer dan 20 jaar geleden in Alaska in een bus overleed. Zenuwgif in de zaden van de wilde aardappelplant zou McCandless fataal geworden zijn.
AP2006
De "Magic bus" in Alaska waarin McCandless stierf.

In het boek (en de gelijknamige film) wordt het verhaal verteld van McCandless, die in 1992 zijn normale leven opgaf en koos voor een eenzaam leven in de wilde natuur van Alaska.

Krakauer was er eerst van overtuigd dat McCandless zichzelf vergiftigd had door het eten van de zaden van wilde aardappelplanten, maar dat werd door velen op hoongelach onthaald omdat de plant als niet-giftig geboekstaafd stond. Later vermoedde hij dat McCandless die zaden misschien met die van een giftige plant verward had. "Maar ik kwam tot de conclusie dat het raar zou geweest zijn mocht hij die planten niet uit elkaar hebben kunnen houden", schrijft Krakauer in zijn artikel voor The New Yorker. McCandless had immers een gids met een overzicht van de eetbare planten in de regio.

Krakauer stuurde een staal van de zaden van de wilde aardappel naar een laboratorium in Michigan. Daaruit blijkt nu dat die zaden een neurotoxine (zenuwgif) bevatten dat verlamming en dood kan veroorzaken bij jongemannen die al erg zwak zijn. Het was dus niet het gebrek aan voedsel dat McCandless uiteindelijk de das omdeed, maar de verlamming die veroorzaakt werd door de zaden. McCandless had het gevaar echter ook niet kunnen inschatten omdat onderzoekers nu pas het bestaan van de stof in de zaden ontdekt hebben.

"Into the wild" werd in 2007 verfilmd door Sean Penn. Emile Hirsch speelt de hoofdrol, de soundtrack is van Eddie Vedder van Pearl Jam.