"N-VA prijst aan wat ze zelf niet zou doen"

Een interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in enkele weekendkranten heeft aan de overzijde van de taalgrens kwaad bloed gezet. Vooral de uitspraak van De Wever dat hij de PS in 2014 het liefst vanuit de oppositie een nieuwe staatshervorming zou zien steunen, valt bij Waals minister-president Rudy Demotte (PS) niet in goede aarde. "De N-VA bepleit bij anderen wat ze zelf nooit zou doen."

Demotte is niet mals voor De Wever. In een reactie bij de Franstalige openbare omroep RTBF zegt hij onomwonden: "Dit is niet serieus... Men ziet heel goed hoe de N-VA bij anderen de lof zingt van iets dat ze zelf niet zou doen." En: "De partij heeft vandaag niet de reinste mildheid om van buitenaf een staatshervorming door te drukken."

Bart De Wever licht vandaag in enkele kranteninterviews een tipje van de sluier van de strategie die zijn partij voorbereidt met het oog op de komende verkiezingen. De partij wil een centrumrechtse federale regering op de been brengen die saneert, zodat "België tegen de PS wordt gebruikt". Zo moet de PS zelf vragende partij worden voor een confederale staat, waarin ze haar eigen beleid kan voeren, aldus nog De Wever.