Ban Ki-moon voorzichtig positief over akkoord Syrië

De internationale reacties op het door de Russen en Amerikanen bereikte akkoord over Syrië gaan van voorzichtig positief tot ronduit enthousiast. De VN en het Westen lijken bereid het akkoord een kans te geven. De Syrische rebellen, daarentegen wijzen het resoluut af.
AP2013

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon koos vanmiddag met zorg zijn woorden. Ban noemde het eerdere initiatief van de VS en Rusland om onderhandelingen op te starten "bemoedigend", maar gaf ook toe dat hij de scepsis van de internationale gemeenschap over de uitkomst ervan deelde.

"Daarom is het belangrijk dat de Syrische autoriteiten trouw uitvoeren wat ze beloofd hebben en bewijzen dat hun voorstellen oprecht en eerlijk zijn." Ban benadrukte dat het nu aan de internationale gemeenschap is om "harde en noodzakelijke maatregelen te nemen opdat deze misdaden nooit meer zullen worden begaan en de overtreders berecht zouden worden. De VN-Veiligheidsraad speelt hierin een belangrijke rol", aldus nog de secretaris-generaal.

Ban kon ook nog meedelen dat Syrië binnen de maand officieel zal toetreden tot de internationale Chemischewapensconventie. Ban zei dat hij vandaag een vertaald en gecontroleerd toetredingsverzoek ontving. De VN-secretaris-generaal verwelkomde de toetreding van Syrië tot de conventie, die de ontwikkeling, de herstelling, het bezit, het doorgeven en de inzet van chemische wapens verbiedt.

Reynders "verheugd over ambitieus plan"

Onze eigen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) toonde zich vanavond in een persbericht verheugd over het akkoord van Genève.

"Dit is een zeer ambitieus plan dat voorziet in een volledige neutralisatie van het Syrische chemische arsenaal in minder dan een jaar", aldus Reynders. "Zo een vergaand plan werd nooit eerder opgesteld." Premier Di Rupo (PS) van zijn kant zei op Twitter: "Ik hoop dat dit akkoord een stap is in de richting van een langetermijnoplossing voor het verschrikkelijke conflict in Syrië."

Unanimiteit over "belangrijke stap vooruit"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius was vanmiddag de eerste om te reageren op het akkoord dat zijn Amerikaanse en Russische collega's John Kerry en Sergej Lavrov in Genève hadden bereikt. Die stelden een tijdschema op voor het onderzoek en de vernietiging van de chemische wapens in Syrië.

Volgens Fabius betekent het akkoord "een belangrijke stap vooruit" en zal Parijs de VN-resolutie die het al enkele dagen voorbereidt, aanpassen aan het akkoord dat nu bereikt is.

Frankrijk was bereid om samen met de Verenigde Staten een militaire aanval op het Syrische regime uit te voeren als reactie op de chemische aanval in een buitenwijk van Damascus in augustus. Door het akkoord lijkt die operatie evenwel van de baan.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague verwelkomde het akkoord over Syrië op Twitter. Hague noemde het akkoord "een aanzienlijke stap vooruit". Groot-Brittannië was bereid om op te treden, maar het Britse parlement heeft dat verboden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei dan weer dat "als de daden nu op de woorden zullen volgen, de kansen op een politieke oplossing aanzienlijk zouden stijgen".

Catherine Ashton, het hoofd van de Europese diplomatie is tevreden met het akkoord. Ze riep zaterdag in Brussel de VN-Veiligheidsraad op zijn verantwoordelijkheid te nemen en snel een resolutie overeen te komen die de hele procedure meer autoriteit zal verlenen. Een zelfde geluid viel te horen bij de NAVO. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen riep Damascus op om het akkoord "zonder voorbehoud" te respecteren.

Syrische rebellen wijzen akkoord af

Generaal Salim Idris, de stafchef van de rebellengroep Vrije Syrische Leger (FSA), heeft het Amerikaans-Russische akkoord evenwel meteen afgewezen. Volgens hem betekent dat akkoord een belangrijke tegenvaller voor het FSA in de nu al twee jaar en half durende burgeroorlog in Syrië.

Idris beweert bovendien dat het Syrische regime de voorbije dagen al een deel van de chemische wapens heeft weggebracht naar de buurlanden Libanon en Irak. Op die manier zou Assad een deel van zijn chemische wapens buiten de controle van VN-inspecteurs willen houden.

Het Syrische regime heeft nog niet gereageerd op het akkoord. Wellicht zal Moskou evenwel zware druk uitoefenen op Damascus om het akkoord te aanvaarden. Zoniet zullen de Russen wellicht geen Amerikaans-Franse aanval op het regime van Assad kunnen tegenhouden.