Bart De Wever: "Ik word geen premier of minister-president"

"Ik word geen premier of minister-president." Dat heeft Bart De Wever, voorzitter van de N-VA en burgemeester van Antwerpen, nogmaals benadrukt in interviews met enkele kranten waarin hij vooruitblikt op het verkiezingsjaar 2014.

De N-VA overweegt nu wel een eigen kandidaat-premier naar voren te schuiven. Eerder zei Bart De Wever nog dat hij in de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) een uitstekende federale premier ziet. "Het lijkt me dat we dat vandaag, rebus sic stantibus, moeten doen", zegt hij in De Tijd. "Maar ik benadruk: rebus sic stantibus -als de omstandigheden gelijk blijven. En ze kunnen veranderen."

Zelf is hij echter geen kandidaat. "Ik ben burgemeester van Antwerpen", zegt hij in Gazet van Antwerpen. "Minstens tot 2018. Ik ben niet beschikbaar. Hoe vaak moet ik het nog zeggen? Ik heb eindelijk een vaste job, mijn moeder was nog zo content. Er zijn nog andere mensen binnen de N-VA. En ik verkoop nog elke dag nieuwe lidkaarten."

De Wever wil naar eigen zeggen een korte campagne. "Wij hebben nog geen keuzes gemaakt over de slagorde waarin we naar de verkiezingen gaan", klinkt het in Gazet van Antwerpen. "Ik sluit niet uit dat er in februari verrassende nieuwelingen uit de bus komen. En als ik zeg dat ik dat niet uitsluit, dan weet u dat ik het insluit. Ik wil in elk geval een korte campagne. Niet zoals Kris Peeters, die nu al fulltime bezig is met niet campagne te voeren."

De partij zal uiterlijk begin volgend jaar de naam van de kandidaat-premier van de N-VA bekendmaken. "Het enige waar ik vandaag mee verveeld zit, is dat het allemaal heel snel moet gaan", vertelt hij aan De Tijd. "Ik wilde rond Kerstmis de strategische vragen eens rustig op een rij zetten, om dan in de aanloop naar ons congres begin 2014 de lijnen uit te zetten. Het interview met Siegfried Bracke van twee weken geleden heeft alle strategische kwesties veel te snel op ons bord gelegd. We dreigen veel te vroeg de campagne te starten. Maar ook daar heeft elk nadeel zijn voordeel. Het voordeel is dat ik met verwondering kijk naar wat dat allemaal heeft losgemaakt. Ik moet Siegfried eigenlijk dankbaar zijn. Ik heb veel geleerd."

Op de vraag wat hij dan geleerd heeft, antwoordt De Wever: "De framing dat we het land blokkeren en het opnieuw zouden doen, is de evidente aanvalslijn tegen de N-VA. Onze evidente verdedigingslijn is deze: CD&V is nog altijd voorstander van confederalisme. Open VLD ook, al willen ze het om strategische redenen niet meer met zoveel woorden zegen. Ik zie in de peilingen dat wij met die twee partijen een regering kunnen maken, dus ik wil met hen samenwerken. Maar ik zal niets blokkeren. Ik wil vanaf dag één starten met een herstelregering en ik wil aan de kiezer een mandaat vragen om die herstelregering te koppelen aan het confederalisme."

"2014 is een kantelmoment"

Volgens De Wever is het in 2014 "delivery time". "De Vlaamse keizer geloofde in Verhofstadt, maar kreeg niets. De kiezer geloofde in Yves Leterme en het kartel van CD&V en N-VA, maar kreeg niets. Je kan die kiezer niet opnieuw laten wachten. Ik herinner me de verwondering van Verhofstadts Burgermanifesten toen ik student was. Zijn analyse over de PS-staat! Die verwondering is intussen bitterheid geworden. Ik hoor ondernemers nu hardop dingen zeggen de ze vroeger hoogstens besmuikt in beperkte kring lieten horen. En mochten we in 2014 naar Elio II gaan, dan zou je wel eens in een democratische apathie kunnen verzeilen."

"Zoals ik het nu zie, is 2014 dus een kantelmoment", vervolgt De Wever. "En moeten we dan aan de macht komen? Als we een sterk mandaat van de kiezer krijgen, dan moeten we het omzetten in resultaten. Zo niet, wordt het heel moeilijk om nog aan politiek te doen."