Computerbedrijf Dell wordt van de beurs gehaald

De aandeelhouders van het Amerikaanse computerbedrijf Dell hebben een uitkoopbod van CEO en oprichter Michael Dell en zijn partners aanvaard. Daardoor verdwijnt Dell van de beurs.
2008 AP

Het is een rage aan het worden, ook bij ons, nu steeds meer bedrijven van de beurs worden gehaald. Nu hebben de aandeelhouders van Dell het bod van 24,9 miljard dollar aanvaard. Dat komt komt van CEO en oprichter Michael Dell en het investeringsfonds Silver Lake Partners.

Na 25 jaar zal Dell dus van de beurzen Nasdaq en die van Hongkong verdwijnen. Met die deal komt een einde aan een bitsige strijd tussen topman Dell en zijn bondgenoten en andere partijen zoals de aandeelhoudersactivist Carl Icahn die vond dat het bod van Dell te laag was. Dell heeft dat bod dan uiteindelijk moeten optrekken.

Dell en Silver Lake betalen nu 13,88 dollar per aandeel plus 8 cent dividend per kwartaal. De deal moet afgerond worden tegen het derde kwartaal van volgend jaar.

CEO Dell wou het bedrijf van de beurs halen om de nodige herstructurering door te voeren. Dell heeft de voorbije jaren veel marktaandeel verloren aan concurrenten. In het voorbije kwartaal is de winst met 72% teruggevallen. Net zoals de concurrenten wil Dell de kernactiviteit verschuiven van de weinig winstgevende PC-markt naar IT-diensten.

A20122012

Computericoon verdwijnt van de beurs

Micheael Dell richtte het naar hem genoemde bedrijf op in 1984 in zijn studentenkamer aan de Universiteit van Texas in Austin. Een jaar later bracht hij de Turbo PC op de markt, die hij zelf uit gekochte onderdelen had samengesteld.

Het bedrijf groeide snel en verdrong in 1999 Compaq als grootste PC-producent van de top. Intussen is Dell gezakt naar de derde plaats, na Hewlett-Packard en het Chinese Lenovo (dat de PC-business van IBM heeft overgenomen).

Anders dan veel andere IT-bedrijven in de VS heeft Dell zijn zetel niet in Silicon Valley, maar in Round Rock in Texas. het bedrijf heeft 95.000 mensen in dienst en produceert naast computers ook monitoren, software, servers en tot voor kort ook smartphones.