Marine Le Pen wil met Geert Wilders op campagne

De Franse politica Marine Le Pen, voorzitster van de extreemrechtse partij Front National wil voor de Europese verkiezingen van volgend jaar samen campagne voeren met Geert Wilders, de leider van de Nederlandse islamofobe partij PVV. Dat zegt ze in een interview met NRC Handelsblad. Wilders ziet dat voorstel wel zitten.

"We zouden misschien samen campagne kunnen voeren voor de verkiezingen. Het is belangrijk dat de kiezer ziet dat we niet alleen staan, dat in alle EU-landen vergelijkbare patriottische bewegingen actief zijn", aldus Le Pen.

Le Pen ziet veel overeenkomsten tussen haar gedachtegoed en dat van Wilders. "We strijden tegen de verstikkende immigratie en islamisering, we zijn trots op onze cultuur en we ageren tegen Europa dat regels oplegt die niemand wil". Europa staat aan de vooravond van grote politieke veranderingen, voorspelt ze. "De gevestigde partijen hebben hun geloofwaardigheid totaal verloren."

Ten aanzien van de islam signaleert ze wel verschillen tussen haar en de PVV-voorman. "Wilders en ik hebben een andere voorgeschiedenis en we werken in een andere context. Ik bestrijd de toeloop van islamitische immigranten en de zichtbaarheid van de islam in de samenleving. We hebben hier een traditie van de strikte scheiding tussen Kerk en staat en ik vind dus dat religieuze symbolen niet in het straatbeeld horen. Maar tegen de islam als zodanig heb ik niets."

Wilders: "Le Pen niet antisemitisch"

Wilders lijkt het voorstel van Le Pen om samen op campagne te gaan wel genegen te zijn. Dat zegt hij in De Telegraaf. Hij ontkent ook dat het Front National extremistische standpunten uitdraagt. Ook van antisemitisme is volgens Wilders geen sprake: "Zelfs rabbijnen steunen de koers van Le Pen."