Merkel, zoals ze zich wellicht liever niet ziet

Volgende week zullen alle ogen van de wereld gericht zijn op Duitsland. De Bondsdagverkiezingen moeten vooral duidelijk maken hoe populair Angela Merkel nog is in haar land. De afgelopen jaren was ze in ieder geval een makkelijk voorwerp van spot in diverse carnavalsoptochten. We maakten een selectie van haar vijf opmerkelijkste "deelnames", waarmee ze wellicht zelf maar zuur kan lachen.

Vele Grieken beschouwden Merkel als de drijvende kracht achter de zware besparingsplannen die hun land moest ondergaan. Hakenkruisvlaggen en andere verwijzingen naar Hitler vonden dan ook snel hun weg tijdens betogingen. Maar het mocht ook grappiger, al was de boodschap tijdens een Rosenmontag-parade even duidelijk. (2013)

Associated Press / Source : AP

Duitsland, en niemand anders dan Duitsland voorziet Europa in de weelde waarin de inwoners baden. Zo zien de fans van Merkel haar verdiensten graag. En dus is ze eigenlijk "het varken dat de kleine biggetjes voedt". Al is deze uitwerking wel weinig flatterend. (2013)

Merkel en de voormalige Franse president Sarkozy konden het goed met elkaar vinden. Hun "uitlachgrijns" tijdens een persconferentie, na de vraag of ze vertrouwen hebben in Berlusconi, werd eind oktober 2011 bijvoorbeeld wereldnieuws. Dus was ook niemand verrast, mocht Merkel haar "vriend" zo dicht tegen de borst wrijven. (2012)

Dat ze lef heeft en niet wegkruipt in een hoekje wanneer er beslissingen genomen moeten worden, zijn eigenschappen die Merkel vaak toegeworpen krijgt. Dan is de vergelijking met durfal Pippi Langkous niet ver weg. Alleen tilt deze Pippi geen paard op, maar een stier, die vooral hier de lasten van de Europese economie moet voorstellen. (2011)

Associated Press / Source : AP

In november 2005 werd Merkel verkozen tot eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland, nadat haar partij een coalitieovereenkomst gesloten had met de sociaaldemocraten. Maar voor de Duitsers was duidelijk wie de broek droeg in die coalitie. Merkel verpulverde dan ook SPD-partijvoorzitter Matthias Platzeck op haar eigen "dominante" manier. (2006)

lees ook