Pablo Escobar wordt geen merknaam

De Colombiaanse regering heeft een aanvraag verworpen om de naam "Pablo Escobar" te registreren als een handelsmerk. De familie van de voormalige drugsbaron had daarom gevraagd.

Volgens de overheid zou het toekennen van dat handelsmerk "immoreel zijn en een aanfluiting van de publieke orde". De weduwe en de twee kinderen van Escobar hadden gevraagd om die naam te mogen registreren. Het is niet duidelijk wat de familie, die in Argentinië woont, met die merknaam van plan was, maar een zoon van Escobar verkoopt kleding.

Pablo Escobar Gaviria was in de jaren 80 de beruchtste drugsbaron van Colombia. Hij leidde het Medellin-kartel dat het grootste deel van de Latijns-Amerikaanse handel van cocaïne naar de Verenigde Staten in handen had. Colombia verkeerde in die periode in chaos en Escobar werd verantwoordelijk geacht voor duizenden moorden.

De VS drongen bij de Colombiaanse overheid aan op zijn uitleveringen. In 1993 werd Escobar dan doodgeschoten bij een politierazzia in zijn luxueuze residentie. Het Medellin-kartel viel daarna uiteen.

Ondanks zijn brutaliteit genoot Escobar bij een deel van de arme bevolking ook wat aanhang. Zo investeerde hij onder meer in nieuwe huizen voor armen en zo verkreeg hij daar een zekere populariteit.