Vande Lanotte gaat vrijuit in Telindus-dossier

Na twee jaar onderzoek heeft het parket van Brugge besloten dat vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) geen "belangenneming" heeft gepleegd bij een miljoenencontract voor de haven van Oostende. Dat meldt De Tijd.

Het parket onderzocht of Vande Lanotte de hoofdsponsor van zijn basketbalclub Oostende, Telindus, had bevoordeeld tegenover andere bedrijven bij een lucratief contract. Het ging om een contract voor de bewakingscamerabeelden in de Oostendse haven tussen de federale politie en E-Port Communication Systems, waar Telindus naast het Oostende Havenbedrijf aandeelhouder van is.

Vande Lanotte was ten tijde van de ondertekening van het contract, op 29 december 2004, minister van Begroting. Het contract werd wel officieel ondertekend door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD).

Volgens de Brugse procureur des Konings Guy Billiouw werden geen strafbare feiten ontdekt. "Je kan je misschien vragen stellen bij de kostprijs van het contract, de constructie met een apart bedrijf en de gevolgde toewijzingsprocedure, maar we hebben geen strafbare feiten ontdekt", zegt Billiouw.  "De link met Telindus als sponsor van de basketbalclub kunnen we niet hard maken."