"Catalonië is buitengewoon relevant voor Spanje"

De Spaanse premier Mariano Rajoy is bereid de dialoog aan te gaan met de regering van Catalonië, maar blijft bij zijn standpunt dat een referendum over onafhankelijkheid niet toelaatbaar is. Dat schreef hij in een brief aan de Catalaanse premier Artur Mas. De brief volgt op de menselijke ketting van 400 kilometer die de inwoners van Catalonië woensdag vormden om hun steun voor een onafhankelijke republiek te tonen.
AP2013

Afgelopen woensdag vierden de Catalanen hun nationale feestdag. Naar aanleiding hiervan vormden enkele honderdduizenden inwoners van de Spaanse autonome regio een menselijke ketting om hun steun voor een onafhankelijke republiek te tonen.

De Catalaanse premier Mas is vast van plan volgend jaar een referendum over onafhankelijkheid te houden. Dat is niet naar de zin van de regering in Madrid.

"We moeten de confrontatie vermijden"

Naar verluidt hebben premier Rajoy en premier Mas elkaar vorige maand in alle stilte ontmoet om het aangekondigde referendum te bespreken evenals een hervorming van het belastingstelsel waarbij de sleutels nog meer in handen van de Catalanen komen te liggen. Die gesprekken zouden op niks zijn uitgedraaid.

Nu heeft Rajoy Mas een brief gestuurd waarin hij aanbiedt om de dialoog tussen de beide regeringen te hervatten. "Ik ben ervan overtuigd dat Catalonië en de rijkdom, pluraliteit en bijzondere aard van de Catalaanse samenleving buitengewoon relevant zijn voor Spanje", schrijft hij.

"Onze banden kunnen niet worden gebroken zonder enorme economische, politieke en sociale kosten. We moeten samenwerken om onze banden te versterken en we moeten de confrontatie vermijden."

Waarover de hernieuwde gesprekken precies zouden moeten gaan, laat hij in het midden. Hoewel hij in de brief nergens expliciet naar het onafhankelijkheidsreferendum verwijst, is zijn standpunt over die kwestie volgens zijn kabinet ongewijzigd.

Vervroegde verkiezingen

Eerder deze week had Mas al laten verstaan een nieuw belastingstelsel te willen onderhandelen. Tegelijk benadrukte hij dat dit voor hem niet zou volstaan en dat een referendum noodzakelijk blijft.

Mocht Rajoy het referendum alsnog via gerechtelijke weg willen tegenhouden, dan dreigt Mas ermee vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Die zouden dan in één beweging voor een volksraadpleging over onafhankelijk doorgaan.