"NSA controleert ook het betalingsverkeer"

Volgens het Duitse blad Der Spiegel bespioneert de Amerikaanse geheime dienst NSA ook het internationale betalingsverkeer via de banken en kredietkaarten.
THE ASSOCIATED PRES2013

Het gaat opnieuw om lekken van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden die in Rusland tijdelijk asiel heeft gekregen. Die heeft al eerder zaken via Der Spiegel uitgebracht, maar die beweringen zijn niet altijd makkelijk te controleren.

Volgens het magazine zouden de NSA en de Britse geheime dienst GCHQ gemakkelijk gegevens van het internationale betalingsverkeer via de banken en met kredietkaarten kunnen volgen. De aandacht zou vooral gaan naar financiële overdrachten tussen Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Net die plaatsen waar de NSA vermoedt dat er aan financiering van terrorisme wordt gedaan.

Zo zouden de NSA en de GCHQ onder meer de gegevens van Swift kunnen inkijken, het netwerk langs waar duizenden banken overal ter wereld hun geld overmaken.

De zaak heeft tot ergernis geleid bij tal van fracties in het Europees Parlement. De socialistische, liberale en groene fracties willen een onderzoek naar de activiteiten van de NSA bij Swift en dreigen ermee om het verdrag over Swifts desnoods op te zeggen.