Carl XVI Gustav viert 40e verjaardag op de Zweedse troon

In Zweden wordt vandaag de 40e verjaardag van de troonsbestijging van koning Carl XVI Gustav uitgebreid gevierd. Gisterenavond vonden al een diner en een concert plaats. Vandaag wordt het grote publiek door de burgemeester van Stockholm getrakteerd op een groot dansfeest.
Carl XVI Gustaf samen met zijn vrouw en kinderen.

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat Carl Gustav Folke Hubertus koning van Zweden werd. In Stockholm wordt die verjaardag uitgebreid gevierd.

Vanmorgen vond een dienst plaats in de kerk van het koninklijk paleis in Stockholm. Naast de leden van de Zweedse koninklijke familie werd die bijgewoond door koning Harald V en koningin Sonja van Noorwegen, koningin Margrethe II en prins Henri van Denemarken, president Ólafur Ragnar Grímsson van IJsland en president Sauli Väinämö Niinistö van Finland.

Gisteren werden al een diner en een jubileumconcert gehouden ter ere van Carl XVI Gustav.

Ook het grote publiek kan een graantje meepikken van de festiviteiten. Burgemeester van Stockholm Sten Nordin organiseert later vandaag een dansfeest voor de bevolking. De aanwezigen zullen zich kunnen uitleven met dansen als salsa, wals, lindy hop en foxtrot.

Olympische Spelen

Carl XVI Gustav werd op 30 april 1946 in Stockholm geboren als jongste kind van 5. Nog geen jaar na zijn geboorte kwam zijn vader bij een vliegtuigongeluk om het leven. Toen zijn overgrootvader koning Gustav V in 1950 overleed en zijn grootvader Gustav VI Adolf koning werd, maakte dat van hem in een klap de kroonprins van het land.

Op de Olympische Spelen van 1972 in München ontmoette hij Silvia Sommerlath. Als dochter van een Duitse vader en een Braziliaanse moeder, werkte ze er als hostess en vertaler. De twee vormden een paar en trouwden op 19 juni 1976 in de kathedraal van Stockholm.

Samen kregen ze 3 kinderen: Victoria, Carl Philip en Madeleine. Bij zijn geboorte was Carl Philip nog eerste in lijn voor de troon, maar een wetswijziging enkele maanden later maakte van zijn oudste zus Victoria de kroonprinses. Victoria trouwde 3 jaar geleden met Daniel Westling. Samen hebben ze een dochter Estelle.