CSU kan opnieuw alleen aan de slag in Beieren

In de Duitse deelstaat Beieren is de conservatieve partij CSU de grote winnaar van de regionale verkiezingen geworden. De CSU, gelieerd met de CDU van bondskanselier Angela Merkel, haalt volgens officiële resultaten 47,7 procent van de stemmen. De CDU kan Beieren daardoor opnieuw alleen besturen. De tweede partij is de sociaaldemocratische oppositiepartij SPD, die moet het stellen met slechts 20,6 procent van de stemmen.
Horst Seehofer mag zich opmaken voor een derde ambtstermijn als minister-president.

Voor de CSU betekent de uitslag - een winst van 5,6 procent in vergelijking met 2008 - dat ze opnieuw zonder coalitiepartner kan regeren. De huidige coalitiepartner, de liberale FDP, doet het erg slecht en haalt slecht 3,3 procent, zo'n 5 procent minder dan bij de vorige verkiezingen. De partij haalt zelfs de kiesdrempel niet meer.

Met 20,6 procent doet de sociaaldemocratische SPD het iets beter dan vijf jaar geleden, toen ze terugviel op het niveau van net na de Tweede Wereldoorlog, maar het is in geen geval voldoende om de CSU van de troon te stoten. SPD-leider Peer Steinbrück (kleine foto) bleef in een eerste reactie positief. De algemene partijsecretaris benadrukte dat de SPD de enige oppositiepartij is die vooruitgang maakt. Ook Die Grüne, bondgenoten van de SPD, doen het niet goed en vallen lichtjes terug tot 8,6 procent.

"Fantastische dag voor de CSU"

De CSU heeft al sinds 1957 de macht in handen in Beieren en kon een groot deel van de tijd Beieren alleen besturen, met een absolute meerderheid. Na een periode van vijf jaar in een bestuurscoalitie met de FDP, kan de CSU dus nu opnieuw alleen aan de slag.

Bij de CSU kon de vreugde niet op. "Dit is een fantastische dag", zei Ilse Aigner, minister van Landbouw in de bondsregering. Minister-president Horst Seehofer, die zich mag opmaken voor een derde ambstermijn, ziet in het resultaat van zondag een bewijs van vertrouwen van de kiezer: "Wij zijn een volkspartij, diep geworteld in de Beierse bevolking", sprak hij zijn enthousiaste aanhang toe. "Dit resultaat toont dat volkspartijen een toekomst hebben. Wij staan er weer."

Resultaat is een opsteker voor Merkel

Dat de partij nu, amper een week voor de Duitse parlementsverkiezingen, opnieuw een eclatante overwinning behaalt, is zonder meer een opsteker voor Merkel. Bij de federale verkiezingen van volgende week neemt de CSU samen met de CDU van Merkel deel aan de verkiezingen. Iedereen gaat ervan uit dat Merkel afstevent op een derde ambtstermijn.

Enige minpuntje voor de kanselier is het slechte resultaat van haar coalitiepartner FDP. De liberalen, die ook in Beieren deel uitmaken van de coalitie met CSU, halen de kiesdrempel niet meer. De kans is reëel dat sommige van Merkels kiezers doelbewust liberaal zouden stemmen om de partij toch in het parlement te houden en dat zou Merkels eigen partij kunnen verzwakken.