CSU mikt op absolute meerderheid in Beieren

Vandaag worden in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren verkiezingen gehouden voor een nieuw regionaal parlement. Het is een test voor de Bondsdagverkiezingen van volgend weekend.
AP2013

In totaal kunnen 9,5 miljoen mensen in Beieren vandaag hun stem uitbrengen. Volgens de peilingen zal de conservatieve CSU kunnen rekenen op 47% van de stemmen. De sociaaldemocratische SPD zou 18% krijgen en de liberale FDP flirt met de kiesdrempel. Er wordt vooral uitgekeken naar de score van de FDP.

Niet dat dat voor Beieren veel verschil zal maken, want de CSU zou na vier jaar regeren met de FDP opnieuw een absolute meerderheid heroveren in het Beierse deelstaatparlement. Wel is de FDP volgende week nodig in de Bondsdag, tenminste als CDU-bondskanselier Angela Merkel de huidige coalitie in Berlijn wil voortzetten.

Een week voor de federale verkiezingen kan de stembusslag in Beieren niet anders beschouwd worden als een test voor Merkel en haar coalitie. Ook in de nationale peilingen doet de CDU van Merkel -een zusterpartij van de Beierse CSU- het erg goed, maar daar is er geen sprake van een absolute meerderheid.

"De bal op de stip"

Toch is het katholieke Beieren een apart geval. De deelstaat wordt al 56 jaar onafgebroken geregeerd door de CSU, al was er de voorbije legislatuur een coalitie met de FDP nodig. Dit keer zou de CSU opnieuw alleen kunnen regeren.

De deelstaat heeft het de voorbije jaren economisch goed gedaan, nog beter dan de rest van Duitsland en de werkloosheid is er te verwaarlozen. Minister-president Horst Seehofer (CSU) steekt dan ook de pluimen op zijn hoed en hoopt dat zijn succes volgende week herhaald wordt in geheel Duitsland.

"Lieve Angela, wij leggen de bal op de penaltystip, je moet hem er gewoon intrappen!" riep Seehofer tijdens een meeting uit. Bondskanselier Merkel zal wellicht die steun graag hebben. Toch is ze ook een beetje beducht voor de nogal triomfalistische Seehofer die mogelijk zijn conservatieve agenda uit Beieren in Berlijn op tafel zal willen gooien. In Duitsland gaan de CDU en de CSU van Seehofer samen naar de verkiezingen.