Nederland gaat opnieuw grim begrotingsjaar tegemoet

In Nederland is de prognose van het Centraal Planbureau (CPB) twee dagen voor de officiële troonrede op Prinsjesdag uitgelekt. Behalve de minimale groei van de economie met 0,5 procent kunnen de Nederlanders weinig goeds verwachten, zo blijkt. Het begrotingstekort blijft boven de drie procent, de werkloosheid blijft stijgen en de koopkracht gaat verder omlaag.
Cavaleriesoldaten oefenden vandaag op het Haagse Binnenhof voor Prinsjesdag.

Uit de cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat het aantal werklozen ook volgend jaar blijft stijgen, tot 685.000 (+7,5 procent) en dat de koopkracht gemiddeld met een half procent zal dalen.

De Europese begrotingsnorm van drie procent wordt ook in 2014 nog niet gehaald. Het voorspelde begrotingstekort bedraagt 3,3 procent en dat ondanks de aangekondigde besparingen van zes miljard euro.

De nieuwe cijfers zijn grimmiger dan verwacht. Vorige maand voorspelde het CPB nog een economische groei van 0,75 procent en een status-quo van de koopkracht.

In een eerste reactie zeggen de regeringspartijen VVD en PvdA "veel positieve signalen te zien" in de prognose van het CPB. Maar ze benadrukken dat het komende jaar "nog moeilijk" kan worden. De oppositiepartijen SP en PVV, daarentegen staan op hun achterste poten. "Wat er vooral moet gebeuren is dat de bezuinigingen van tafel gaan en dat er koopkrachtherstel is", zegt Emile Roemer (SP). Geert Wilders (PVV) eist dan weer dat Nederland zijn btw en accijnzen een procent onder dat van de buurlanden houdt zodat Belgen en Duitsers in Nederland zullen komen winkelen.

Dinsdag is het in Nederland Prinsjesdag. Op die derde dinsdag van september leest de Nederlandse vorst traditiegetrouw zijn troonrede voor waarbij ook de plannen van het kabinet voor het volgende jaar worden bekendgemaakt. Het is de eerste Prinsjesdag sinds het aantreden van koning Willem-Alexander.