Nieuwe golf van aanslagen Irak eist tientallen levens

Bij een nieuwe golf van geweld tegen vooral sjiitische doeleinden in het midden en het zuiden van Irak zijn vandaag zeker 58 mensen omgekomen. De aanslagen die niet zijn opgeëist zijn hoogstwaarschijnlijk het werk van de Iraakse afdeling van Al Qaeda die op die manier het vertrouwen in de sjiitische regering probeert te ondermijnen.
A2013

De dodelijkste aanslag vond plaats in de stad Hillah, zo'n 95 kilometer ten zuiden van Bagdad. Een autobom in de buurt van een markt doodde er negen burgers, 15 anderen raakten gewond. Nauwelijks enkele minuten later ontplofte vlakbij een tweede autobom. Die kostte het leven aan zes burgers, 14 anderen raakten gewond.

In een industriezone in de sjiitische stad Karbala vielen vier doden en 25 gewonden toen een met bommen uitgeruste wagen explodeerde. Karbala ligt op 80 kilometer ten zuiden van Bagdad.

In de zuidelijke steden Basra (foto) en Nasiriyah vielen acht doden en 14 gewonden. Ook in de Suwayrah, Hafriyah in de buurt van Kut en in het door de sjiieten gedomineerde Kut zelf vielen verscheidene doden door de autobommen.

Irak wordt de laatste maanden opnieuw geteisterd door een bijna onophoudelijke reeks van bomaanslagen. Het gaat om de dodelijkste golf van geweld sinds 2008. In de meeste gevallen gaat het om autobommen die specifiek gericht zijn tegen markten en andere commerciële buurten en parkeergebouwen.

De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van de lokale tak van Al Qaeda, ook wel gekend als de Islamitische Staat Irak. Die groepering gaat systematisch te werk, door telkens gedurende enkele dagen verschillende aanslagen per dag te plegen en zo het vertrouwen in de regering te ondermijnen.

Sinds het begin van het geweld in april zijn al meer dan 4.000 mensen omgekomen. In augustus alleen al vielen 804 doden.

AP2013