Onderzeeër uit WOI ontdekt voor kust van Waddeneiland

Een Nederlandse schipper heeft mogelijk een onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt voor de kust van het Waddeneiland Texel. Het zou gaan om een Britse onderzeeër die in 1917 ter hoogte van de Razende Bol door een zusterschip overvaren werd. Mogelijk zijn er nog verschillende torpedo's aan boord.

Schipper Hans Eelman (70) ontdekte de onderzeeër op de sonarbeelden toen hij langs de plek voer waar vorig jaar nog de bultrug Johannes aanspoelde. De beelden toonden een groot metalen object op zo'n 8 meter diepte.

"Eerst dacht ik: daar liggen twee nieuwe bultrugwalvissen naast elkaar", grapt Eelman. "Maar ik denk zeker te weten dat het om een Britse onderzeeër van het type E36 gaat. Die werd in 1917 overvaren door een Engels zusterschip op weg naar Terschelling. Al bijna een eeuw ligt dat ding daar. Toen ik de sonarbeelden zag, heb ik als strandvonder de vondst direct bij de politie gemeld."

Volgens Eelman bevinden zijn er mogelijk nog vijf torpedo's aan boord van de duikboot. "Dat betekent dat we wellicht voorzichtig moeten zijn. Verder vermoed ik dat het hele ding vol ligt met zand. Dat spul kruipt overal in, zeker na zoveel jaren. En mogelijk worden nog menselijke resten aangetroffen. Dat lijkt me geen prettige zaak."

Het gebied rond de onderzeeër zal nu met boeien worden afgezet. De wateren rond de vorst worden regelmatig bevaren voor de garnaalvangst. Die schepen zullen nu hun vaarroute moeten aanpassen.