Ook Hollande sluit militaire actie tegen Syrië niet uit

Ook de Franse president François Hollande sluit een eventuele militaire interventie in Syrië (nog) niet uit. In een toespraak op de Franse televisie vanavond noemde Hollande het akkoord over de chemische wapens in Syrië "een belangrijke stap, maar geen eindpunt". Het Syrische regime verklaarde vandaag overigens dat het het Amerikaans-Russische verdrag zal naleven zodra het door de VN bekrachtigd is.

"De militaire optie moet blijven", zo zei Hollande, "anders is er geen druk meer." De Franse president pleegt morgen in Parijs overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en diens Franse en Britse collega's over het neutraliseren van de chemische wapens in Syrië.

Het is de bedoeling om tijdens het overleg een ontwerp voor een VN-resolutie op te stellen. Die resolutie zelf kan er eind volgende week al zijn, aldus Hollande. Hij benadrukte evenwel de noodzaak om "de dreiging met sancties in de resolutie op te nemen voor het geval het akkoord niet wordt nageleefd" en hij voegde eraan toe dat de volgende stap het vinden van een politieke oplossing voor Syrië wordt.

Hollande blijft op zelfde lijn met Obama

Eerder had de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vanuit de Chinese hoofdstad Peking zijn twijfels laten uitschijnen over het akkoord. Frankrijk was niet aanwezig bij de Russisch-Amerikaanse onderhandelingen. Volgens Fabius is het onvoldoende duidelijk welke maatregelen er moeten genomen worden indien Syrië het akkoord niet naleeft. Dat Rusland - bondgenoot van Syrië - "incontournable" is in dit verhaal is wel duidelijk. Na het opstellen van een ontwerp van resolutie, gaat de tekst eerst naar Moskou om er door de Russische president Vladimir Poetin te worden bekrachtigd.

Hollande blijft met zijn mededeling vanavond overigens duidelijk op hetzelfde spoor van de Amerikaanse president Obama. Ook hij benadrukte gisteren dat een militaire actie tegen Syrië nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Frankrijk was het eerste land dat zich na de chemische aanval van 21 augustus in Syrië volmondig bij een Amerikaanse interventie aansloot. Parijs steunt de Syrische rebellen openlijk en heeft historische en strategische belangen in Syrië.

"Syrië zal plan naleven"

Syrië van zijn kant belooft intussen dat het Amerikaans-Russische akkoord over de ontmanteling van zijn chemisch wapenarsenaal zal naleven zodra dit door de VN bekrachtigd is. De Syrische minister van informatie Omrane al-Zohbi zei vandaag in een interview met de Britse zender ITN dat Syrië al begonnen is met het opstellen van een lijst van alle chemische wapens. "Wij verspillen geen tijd" en "Syrië zal zijn woord nakomen".

Turkije, buurland van Syrië, waarschuwde toch dat het Syrische regime het akkoord niet mag misbruiken om tijd te winnen en door te gaan met "het afslachten van de bevolking".