Syrië tevreden met chemische deal VS-Rusland

De Syrische regering reageert positief op het akkoord over chemische ontwapening dat de VS en Rusland gisteren bereikt hebben. Een dag later dan de meeste andere grote landen heeft nu ook China zijn steun uitgesproken voor het Amerikaans-Russische akkoord over de chemische ontwapening van Syrië. Israël kijkt de kat uit de boom.
AP2013

Volgens de Syrische minister van Verzoening Ali Haidar is het akkoord "een overwinning voor Syrië" en wordt nu een aanval op zijn land vermeden. Het akkoord is een eerste stap om Syrië uit de crisis te halen, zei Haidar en hij voegde er aan toe dat "niemand nu nog een excuus heeft om Syrië aan te vallen".

Het is de eerste keer dat het Syrische regime reageert op dat akkoord. Toch heeft het regime nog niet met zo veel woorden gezegd dat het zich zal houden aan de bepalingen van het akkoord, dat voorziet in een opruiming van de chemische wapens in Syrië. 

Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zal het bereikte akkoord de spanningen kunnen wegnemen en wordt het mogelijk om de crisis over de chemische wapens in Syrië vreedzaam op te lossen.

Wang Yi zei dat tijdens een bezoek van zijn Franse collega Laurent Fabius in Peking (links). China steunt het Syrische regime, Frankrijk is erg actief in de steun voor de rebellen en was ook bereid om deel te nemen aan een Amerikaanse militaire operatie tegen de chemische wapens in Syrië.

Gisteren hebben ook Groot-Brittannië, Duitsland, de Europese Unie en de NAVO en ook tal van andere landen en organisaties zich positief uitgesproken voor het Amerikaans-Russische compromis.

Toch moet nog blijken of het akkoord ook in werkelijkheid uitgevoerd zal en kan worden, want in een land in volle burgeroorlog is dat geen sinecure.

AP2013

Kerry gaat Israël inlichten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (links) -een van de architecten van het akkoord- gaat intussen naar Israël om de deal daar toe te lichten.

De Israëli's kunnen een zeer goede deal doen als buurland en aartsvijand Syrië zijn chemische wapens moet opgeven. Toch is Israël erg sceptisch dat de Syrische leider Bashar al-Assad echt zal meewerken en mogelijk een deel van zijn chemische wapens wil verbergen voor inspecteurs of zou overhevelen naar bondgenoten zoals de Hezbollah in Libanon of andere groepen in Irak.

Kerry zal op zijn komende rondreis ook Londen en Parijs bezoeken en een ontmoeting hebben met de Saudische leiders. Ook die laatsten zijn een belangrijke spelers in Syrië als financiers van de Syrische rebellen.

AP2013

Opluchting in Syrië, maar nog steeds oorlog

Het Syrische regime heeft dan officieel nog niet echt gereageerd op het akkoord, maar in de hoofdstad Damascus hangt -ondanks de oorlog- een sfeer van opluchting. Veel inwoners zijn blij dat een mogelijke Amerikaans-Franse militaire interventie -wellicht via bombardementen- nu voorlopig van de baan is.

Het akkoord over de chemische ontwapening zet uiteraard geen punt achter de burgeroorlog die nu al 110.000 mensenlevens heeft geëist. Toch hopen sommigen dat door de Amerikaans-Russische toenadering nu ook druk komt om het regime en de rebellen naar een komend vredesoverleg te dwingen.

Gisteren heeft het Vrije Syrische Leger, de seculiere rebellengroep, het akkoord van Genève evenwel afgewezen. Dat leger krijgt de steun van de VS en de meeste westerse en Arabische landen.

AP2013