Vlaanderen en Brussel tellen 614 gsm-masten op kerktorens

In Vlaanderen en Brussel bevinden zich alles samen 614 sites met gsm-masten in en op kerktorens. Dat staat te lezen in het jongste nummer van "Kerk & leven". Proximus heeft er 261, Base 204 en Mobistar 149. Voor de lokale kerkfabrieken betekenen de masten vaak een grote bron van inkomsten.

De gsm-antennes op kerken bieden een mooie bron van inkomsten voor de kerkfabrieken, al roomt de staat sinds december 2012 een kwart van de inkomsten af.

Hoeveel de inkomsten precies bedragen, blijkt allerminst eenvoudig te achterhalen. De operatoren willen daarover niets kwijt. Vaste tarieven zijn er niet: elke kerkfabriek moet haar contract afzonderlijk onderhandelen.

In het Oost-Vlaamse Buggenhout bijvoorbeeld leveren contracten met Proximus en Mobistar de kerkfabriek van deelgemeente Opstal jaarlijks 12.000 euro op.

In Brussel levert een contract met een gsm-operator kerkfabrieken jaarlijks 5.000 tot 7.000 euro op. Volgens de dienst kerkfabrieken van het aartsbisdom Mechelen-Brussel proberen de gsm-operatoren bij contractvernieuwingen de prijzen echter te drukken.