"12 years a slave" is de winnaar in Toronto

"12 years a slave" is de winnaar van het Toronto Film Festival, een van de grootste filmfestivals ter wereld. Chiwetel Ejiofor en Michael Fassbender spelen de hoofdrollen in de film van de Brit Steve McQueen.
2013 Getty Images

"12 years a slave" is een historisch drama gebaseerd op het verhaal van Solomon Northup, een vrije zwarte man die in de negentiende-eeuwse Verenigde Staten wordt ontvoerd en verkocht als slaaf.

Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch en Michael Fassbender spelen de hoofdrollen in de film van de Brit Steve McQueen, die eerder al hoge ogen gooide met "Hunger" en "Shame". Ook Brad Pitt speelt een rolletje in de film.

In tegenstelling tot de meeste andere filmfestivals wordt de hoofdprijs in Toronto niet uitgereikt door een vakjury, maar door het publiek. Eerdere winnaars waren "The king's speech", "Precious" en "Slumdog millionaire". Het Filmfestival van Toronto wordt wereldwijd beschouwd als een podium voor toekomstige Oscarfavorieten.