"Ik kan meer doen in België dan in Libanon"

Dyab Abou Jahjah, de vroegere topman van de Arabisch-Europese Liga (AEL), komt na een kleine tien jaar in Libanon gewoond te hebben terug naar België. Abou Jahjah wil naar eigen zeggen de strijd tegen achterstelling, racisme en discriminatie voortzetten.
Archieffoto 2004

"Ik kom terug in België wonen", bevestigde Dyab Abou Jahjah vanmorgen in De Standaard, nadat hij zondag een bericht via Twitter en Facebook de wereld had ingestuurd. "Vrij snel, zelfs. Het is een kwestie van weken. We zijn momenteel nog op zoek naar een huis." Allicht zal hij in Brussel gaan wonen.

In "Hautekiet" op Radio 1 gaf Abou Jahjah meer toelichting. "Ik ben in Libanon bezig geweest met mijn organisatie, de Arabisch-Nationalistische Beweging, rond de Arabische revolutie. Het summum van aspiraties die we hadden, samen met alle andere bewegingen, is opgegaan in de Arabische lente. Nu heerst er een andere politieke realiteit. Het is niet meer aan activisten om de zaak te bepalen, wel aan de politiek."

Abou Jahjah gaf in De Standaard al een inkijk op zijn plannen in België: "Die hebben te maken met een aantal dossiers en maatschappelijke kwesties die ik tien jaar geleden al op de agenda probeerde te zetten. De problemen van achterstelling, racisme en discriminatie." In "Hautekiet" voegde hij daaraan toe dat "die problemen er tien jaar later nog altijd zijn. Ik denk dat ik in België een belangrijkere rol kan spelen dan in Libanon."

Meer concreet wil Abou Jahjah een nieuwe beweging oprichten. "Het is niet de bedoeling om een kopie van de AEL te maken", luidde het in de krant. "Wat we gaan doen, kan veel groter en sterker en efficiënter worden dan de AEL ooit geweest is." In "Hautekiet" voegde hij daaraan toe dat hij -voorlopig- geen politieke ambities heeft. "Het is zeer zeker niet de bedoeling om volgend jaar deel te nemen aan de verkiezingen. Wat er in de toekomst gebeurt, valt niet uit te sluiten."

Abou Jahjah richtte in 2000 de AEL op, die de achterstelling van de allochtone gemeenschap in Europa moest aanklagen. De AEL-topman lokte regelmatig controverse uit. Hij liep zelfs een veroordeling op, die in hoger beroep werd tenietgedaan, omdat hij jongeren in Borgerhout opgehitst zou hebben tijdens de rellen die uitbraken na de moord op een Marokkaanse leerkracht eind 2002.

"Iedereen wordt mettertijd een andere man", zei Abou Jahjah daarover." "De ideeën zijn misschien niet zo verschillend, maar de stijl is misschien wel veranderd met de leeftijd, met de ervaring."