"Meer bescherming voor arts met wachtdienst"

BVAS, de grootste artsenvakbond van het land, wil dat er veel meer veiligheidsmaatregelen komen voor huisartsen met wachtdienst. "De agressie was nog nooit zo groot", zegt voorzitter Marc Moens in de krant De Morgen.

BVAS, de grootste vakbond van het land, luidt de alarmbel. Huisartsen met wachtdienst worden meer dan ooit het slachtoffer van fysieke agressie. "Steeds meer artsen worden geslagen, overvallen of gecarjackt", zegt voorzitter Marc Moens in de krant. "Het zijn geen uitzonderingen meer. Het risico om als arts aangevallen te worden is groter dan ooit. Vroeger hoorden we dat een paar keer per jaar, nu een keer per week."

In steeds meer gemeenten worden huisartsenwachtposten in het leven geroepen, waar de patiënten zich 's nachts zelf moeten aanmelden in plaats van dat de arts zelf naar de patiënten rijdt. Dat verkleint de kans op agressie. "Het is een goede filter om mensen met slechte bedoelingen af te schrikken, maar het is nog niet genoeg", zegt Moens, die aandringt op extra maatregelen.

"Als de maatschappij blijft verlangen dat huisartsen 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar zijn -en daar zijn we zelf voorstander van- dan moeten ze wel een betere bescherming krijgen. Daarom eisen wij ten minste een chauffeur, iemand die tijdens de nachtelijke consultatie in verbinding staat met de arts en bij problemen de politie kan inschakelen."

Moens wijst er overigens nog op dat niet alleen de fysieke agressie, maar ook de verbale agressie tegen huisartsen toeneemt.