"Niet logisch om schrijverswereld op te delen"

Kunnen Amerikaanse schrijvers binnenkort ook meedingen naar de prestigieuze Man Booker Prize? De vraag wordt druk besproken in de Engelstalige literaire wereld sinds The Sunday Times er afgelopen weekend mee op de proppen kwam.

Het ziet ernaar uit dat kandidaten voor de Man Booker Prize vanaf volgend jaar niet alleen uit het Britse Gemenebest en Ierland mogen komen, maar ook uit Amerika. The Sunday Times meldde dat afgelopen weekend op basis van bronnen. De organisatie van de prestigieuze literaire prijs heeft nog niet gereageerd, maar zegt dat er binnenkort een mededeling komt.

Volgens The Sunday Times vindt de organisatie dat Amerikanen uitsluiten een anachronisme is. Van de zes schrijvers die dit jaar genomineerd zijn, wonen en werken er trouwens vier in de VS.

De genomineerden voor de Man Booker Prize van dit jaar zijn vorige week bekendgemaakt. Jim Crace, de enige Brit op het lijstje, heeft zijn bedenkingen bij de mogelijke beslissing om voortaan ook Amerikaanse auteurs te nomineren. "Ik ben erg gesteld op het perspectief uit het Gemenebest", zegt hij. "Dat verlies je als Amerikaanse auteurs mogen meedoen."

Historicus Melvyn Bragg is "teleurgesteld, maar niet verrast". "Het is een beetje als een Brits bedrijf dat door een international wordt overgenomen." Schrijfster Susan Hill, die zelf twee keer in de jury zat, heeft vooral medelijden met de juryleden. "Ze hebben het nu al zo druk!"

Naast de bezorgde reacties zijn er ook minder kritische geluiden. Kazuo Ishiguro, die de prijs in 1989 won met "The remains of the day", vindt dat "de wereld veranderd is en dat het niet logisch is om de schrijverswereld zo op te delen".

De Man Booker Prize, die 50.000 euro waard is, wordt sinds 1969 uitgereikt. Winnaars zijn o.a. Ian McEwan, Salman Rushdie, JM Coetzee, Iris Murdoch en VS Naipaul.