"Zeker 12 doden bij schietpartij op marinebasis Washington"

Bij een schietpartij in een gebouw van de Amerikaanse marine in Washington DC zijn zeker 12 doden gevallen. Er vielen ook minstens vier gewonden. De schutter, een man van 34 uit Texas, is door de politie doodgeschoten. Na de feiten was er een tijdlang verwarring over het precieze aantal schutters maar de klopjacht naar een mogelijke tweede dader is intussen opgeheven.
AP2013

De schoten werden afgevuurd om 8.20 uur plaatselijke tijd. Bij de schietpartij zijn minstens 12 mensen om het leven gekomen, 13 indien ook de schutter wordt meegerekend. Onder de gewonden is ook een politieagent. Drie gewonden verkeren in levensgevaar.

Getuigen hadden het over schutters in militair uniform. Een zou vanop de bovenste verdieping in de richting van de cafetaria geschoten hebben. Een andere schutter zou in de hal van een andere verdieping in het rond gevuurd hebben.

Inmiddels zou blijken dat er maar één schutter was. Hij is inmiddels geïdentificeerd als Aaron Alexis, een man van 34 uit Texas. Volgens de marine werkte hij als burgerpersoneelslid op de IT-afdeling van de marinebasis. De man zou een strafblad hebben. Over zijn motieven is nog niets bekend. Een anonieme getuige wist wel dat zijn contract eerder dit jaar gewijzigd was.

Na de schietpartij was het niet meteen duidelijk hoeveel schutters er nu eigenlijk waren. De politie hield een tijdlang twee andere mogelijke verdachten in hun schuilplaats onder schot. De twee mannen droegen een militair uniform. Een van de mannen bleek nadien onschuldig. Er werd een tijdlang een klopjacht gehouden op de andere, maar ook dat spoor lijkt intussen verlaten.

AP2013

In Washington werd een soort van alarmtoestand afgekondigd, aldus VRT-correspondent Tom Van de Weghe. "Verschillende scholen in de buurt zijn in hoge staat van alarm. Aan bewoners in de buurt van de Navy Yard is gevraagd om binnen te blijven en in de buurt van het Capitool zijn verhoogde veiligheidsmaatregelen van kracht. Geen enkele medewerker mag de kantoren verlaten.

President Barack Obama sprak zijn afschuw uit over "nog maar eens een massale schietpartij" en had het over "een laffe daad". Het gaat om de zwaarste schietpartij op een Amerikaanse militaire basis sinds de moord op 13 militairen op de basis van Fort Hood in Texas in 2009.

De vlakbij gelegen luchthaven Ronald Reagan was een tijdlang gesloten, en geen enkel vliegtuig mocht opstijgen. Dat verbod is intussen weer opgeheven.

Op de site van de Navy Yard in Washington ligt het hoofdkwartier van het Naval Sea System Command (NAVSEA), bevoegd voor het ontwikkelen en het uitwerken van de Amerikaanse schepen en onderzeeërs. Er werken zo'n 3.000 mensen.