AnsaldoBreda stelt "sneeuwbestendige" Fyra voor

AnsaldoBreda heeft een vernieuwde versie van de Fyra voorgesteld. De toestellen zijn nu voorzien van sneeuwschuivers. Volgens de Italiaanse treinbouwer is dat dé oplossing voor de problemen met de trein bij koud winterweer. De NS en NMBS zijn niet onder de indruk.

De treinbouwer benadrukt dat het dit jaar nog vijf vernieuwde treinen zou kunnen leveren aan de Nederlandse Spoorwegen NS. "Bij een andere constructeur zou het nog een paar jaar duren voordat er nieuwe treinen geleverd kunnen worden. Dus de NS zou de treinen moeten aanschaffen", klinkt het.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn niet onder de indruk van de vernieuwde Fyra. "Het maakt ons niet zo heel veel meer uit.", klinkt het in een reactie. "Ze hebben maanden de tijd gehad om met een oplossing te komen, nu zijn ze te laat." Volgens de NS bagatelliseren de Italianen de problemen.

Ook de NMBS heeft herhaald dat het contract met AnsaldoBreda begin juni werd opgezegd en dat daarmee voor haar de kous af is, op de afhandeling van de juridische dossiers na. De NMBS kreeg al haar 37 miljoen euro bankgaranties voor de Fyra terug en werkt aan een schadeclaim tegen AnsaldoBreda.