Bill Gates voor 20e jaar op rij rijkste Amerikaan

Bill Gates, de medeoprichter van de Amerikaanse technologiegigant Microsoft, blijft ook in 2013 de rijkste Amerikaan. Zijn fortuin wordt geschat op 72 miljard dollar, 6 miljard meer dan vorig jaar, zo blijkt uit het jaarlijkse rijkenlijstje van het tijdschrift Forbes.

De 57-jarige Gates, die dit jaar ook opnieuw de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim voorbij steekt als rijkste man ter wereld, staat voor het 20e jaar op rij bovenaan de rangschikking van de 400 rijkste Amerikanen.

Gates wordt gevolgd door Warren Buffett, de topman van het mediaconglomeraat Berkshire Hathaway. Zijn vermogen wordt geschat op 58,5 miljard dollar. Dat is een vooruitgang van 12,5 miljard dollar tegenover 2012, de beste jaarprestatie in de lijst. Larry Ellison, de medeoprichter van softwaregigant Oracle vervolledigt het podium met een vermogen van 41 miljard dollar.

Facebookoprichter Mark Zuckerberg keert terug in de top 20. Hij zag zijn vermogen met 9,6 miljard dollar stijgen tot 19 miljard. Vorig jaar verloor de 29-jarige Zuckerberg nog 8,1 miljard dollar na de moeizame beursgang van zijn sociaalnetwerksite Facebook.

Er staan 48 vrouwen op de Forbes-lijst. Daarbij ook de eerste transseksuele miljardair, Jennifer Pritzker. De erfgename van de Hyatt-hotels ging voorheen door het leven als luitenant-kolonel James Pritzker.

Het vermogen van de 400 rijkste Amerikanen bereikt dit jaar de recordhoogte van 2.000 miljard dollar, tegen 1.700 miljard dollar vorig jaar. De toename is volgens Forbes te danken aan goede prestaties van de beurs en van de vastgoedmarkt.