CEO Lufthansa volgend jaar naar Roche

Christoph Franz, de CEO van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, gaat volgend jaar wellicht aan de slag bij de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Roche. Eind mei 2014 loopt het mandaat van Franz bij Lufthansa af. In maart zou hij bij Roche voorgesteld worden als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.

Het was Roche dat het nieuws bekendmaakte. In een persmededeling liet het Zwitserse bedrijf weten dat Christoph Franz (foto bovenaan) zijn contract als CEO bij Lufthansa niet zou verlengen. Zijn mandaat loopt af op 31 mei 2014. Hij was er sinds 1 januari 2011 CEO.

Roche draagt Franz voor als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Hij zou dan Franz Humer opvolgen. In maart wordt Christoph Franz voorgedragen op de jaarlijkse algemene vergadering, waar er over zijn nominatie zal worden gestemd.

Volgens Humer heeft zijn mogelijke opvolger "uitzonderlijke persoonlijke kwaliteiten en een indrukwekkend palmares als hoofd van een belangrijk mondiaal bedrijf". Volgens luchtvaartspecialist Luk De Wilde is de overstap van Franz "een van de grootste transfers in het internationale bedrijfsleven in Europa".

Roche is 's werelds grootste producent van geneesmiddelen tegen kanker. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Basel en heeft wereldwijd 82.000 werknemers. Vorig jaar investeerde Roche naar eigen zeggen bijna 9 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling.