Een maand onder de avondklok

Wim De Borger werkt voor Radio 2 en reist deze maand naar zijn Syrische schoonfamilie in Caïro om het geboortefeest van z'n dochter te vieren. Voor deredactie.be schrijft hij zijn indrukken neer.

Een maand geleden heeft de regering aanvankelijk voor één maand de noodtoestand afgekondigd, en in één adem de avondklok in 14 provincies, waaronder de hoofdstad. De noodtoestand is donderdag met twee maanden verlengd. De avondklok zou nu per plaats worden bekeken, volgens de veiligheidssituatie.

Eerst was er een uitgaansverbod van 19 uur tot 6 uur. Dan werd dat versoepeld: vanaf 21 uur, daarna 23 uur. Op vrijdag, de dag met de meeste betogingen, bleef het verbod de hele maand lang op 19 uur. Die mededelingen verschijnen dan bijvoorbeeld op de nieuwsticker onderaan het tv-scherm tussen de andere berichten.

Bij het ingaan van het uitgaansverbod neemt het leger dan met tanks en andere voertuigen posities in op de belangrijke wegen en kruispunten. Aan die wegversperringen controleren soldaten ieders identiteit en boorddocumenten. Wie geen goede reden kan opdissen of een baard laat groeien, kan zich verwachten aan een grondig verhoor. Daarvoor is er namelijk de noodtoestand.

Moeizame distributie

De eerste dagen van de avondklok zat de schrik er goed in. Vanaf half vijf 's avonds was het verkeer naar huis even druk als op een avond in de Ramadan en tijdens het uitgaansverbod was er nauwelijks iemand op straat te bekennen: iedereen zat noodgedwongen thuis.

Bekend is de status update van een Egyptenaar die op Facebook trots meldde hoeveel komkommers hij wel kon stapelen in het groentevak van de koelkast. Al zijn die verse groenten de voorbije maand wel duurder geworden, signaleert een Egyptisch nichtje me.

De distributie in Caïro verloopt moeizaam omdat er enkel overdag kan worden geleverd. Al een hele maand rijden er trouwens geen treinen, dit om te vermijden dat betogers naar de hoofdstad zouden afzakken. En zo liggen er dus minder goederen in de winkels. De zwarte markt doet het altijd goed in Egypte.

Wijk per wijk

Na enkele dagen is de hoogspanning wat verminderd en is iedereen gewend aan de nieuwe regels. De grote meerderheid van de mensen stopt dus vroeg met werken en haast zich om de boodschappen te doen en naar huis te gaan. Je kan je vrije avonden niet zomaar meer vol plannen, beseft een ander Egyptisch nichtje nu.

Toch varieert het beeld nog per wijk in Caïro. Het hippe Zamalek lokt feestvierders uit de hele stad die zich om 23 uur spoorslags naar huis reppen. Er zijn naar verluidt ook enkele cafés en culturele centra die net tijdens het uitgaansverbod de deuren openen, maar dat is natuurlijk niets voor mensen met een dagjob.

Bij ons in Nasr City zitten de mensen tot uren na het uitgaansverbod op de terrasjes of voetballen als vanouds. Het zijn dan ook mensen uit de wijk zelf, die niet met de auto naar huis moeten. Ook de supermarkt en andere zaken blijven open tot een stuk in de nacht. Alleen de driftende tuningfreaks zijn nu wat vroeger op de afspraak om hun lawaaierige kunstjes te showen.

Er wordt nu verwacht dat de avondklok gaandeweg zal worden versoepeld aan het begin van het schooljaar op 21 september.