Film over WikiLeaks opent Filmfestival van Gent

De thriller "The fifth estate" is de openingsfilm van de 40e editie van het Filmfestival van Gent op 8 oktober. Benedict Cumberbatch vertolkt de rol van Julian Assange in de film over de klokkenluiderssite WikiLeaks.
AP2013

"Film Fest Gent heeft meerdere goede redenen om zijn feestelijke editie met "The fifth estate" te openen. Het is een actuele thriller over een controversiële figuur die de publieke opinie beroert", meldt artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

"De prent past ook in het thema van dit jaar: "American paranoia". En er is een duidelijke link met Gent, aangezien de stad als filmlocatie diende, naast Brussel, Antwerpen, Luik, Hoeilaart en Sint-Niklaas", klinkt het.

"The fifth estate" werd geregisseerd door Bill Condon, die bekend is van "Gods and monsters", "Kinsey" en twee "Twilight"-films. Naast Benedict Cumberbatch zijn ook de Duitse acteur Daniel Brühl en de Nederlandse actrice Carice van Houten te zien in de film. Het Filmfestival van Gent loopt van 8 tot 19 oktober.