Larry Summers trekt zich terug uit race voorzitterschap Fed

Larry Summers trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank. Dat liet hij weten in een brief aan president Obama. Janet Yellen lijkt nu de race te zullen winnen.
AP2010

Larry Summers was de topfavoriet om Ben Bernanke op te volgen als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, een van de machtigste jobs in de Verenigde Staten.

In een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama liet Summers echter weten dat hij geen kandidaat meer is voor de functie. In de brief legt hij uit dat hij zijn beslissing nam "vanwege het risico, eenmaal benoemd, op een "bittere" bekrachtingsprocedure in het Amerikaans Congres".

Larry Summers is econoom, hoogleraar en politicus van de Democratische Partij. Twee decennia is hij al actief in de politieke wereld. Hij diende onder Bill Clinton als minister van Financiën en maakte deel uit van de Economische Raad onder Barack Obama.

AP2011

Ligt de weg open voor Janet Yellen?

Nu Larry Summer zich terugtrekt uit de race om het voorzitterschap van de Federal Reserve, lijkt de weg open te liggen voor de 66-jarige Janet Yellen. Zij zou de eerste vrouw zijn die de job zou uitoefenen.

Yellen had eerder al de leiding over de Federal Reserve van San Francisco en ze was ook adviseur van president Bill Clinton. Ze kan rekenen op de steun van van de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en van een aanzienlijke groep Democratische senatoren.

Tot slot is het ook nog mogelijk dat Donald Kohn de belangrijke functie binnenrijft. Hij is lange tijd vicevoorzitter van de Fed geweest.

AP2011