Leerkrachten trappen week van stakingen op gang in Griekenland

De leerkrachten in Griekenland gaan vanaf vandaag 5 dagen lang in staking uit protest tegen het plan van de regering om 25.000 man aan overheidspersoneel in een mobiliteitsreserve te plaatsen. In de loop van de week zullen ook de ambtenaren evenals advocaten en artsen zich bij de staking aansluiten.
(archieffoto)

In de Griekse hoofdstad Athene is het vanmorgen tot rellen gekomen voor de ingang van het ministerie van Administratieve Hervormingen. Verschillende schoolopzichters probeerden het ministerie binnen te raken, maar werden door de politie met traangas verdreven.

Samen met leerkrachten en ander onderwijzend personeel beginnen ze vandaag aan een staking van wel 5 dagen uit protest tegen de zogenoemde mobiliteitsreserve waarin de regering hen wil plaatsen.

Een van de voorwaarden die de Griekse regering kreeg opgelegd in ruil voor internationale steun, is om het overheidsapparaat drastisch te doen afslanken.

Daartoe is de mobiliteitsreserve opgericht. 25.000 functionarissen komen erin terecht. In theorie moeten ze binnen het jaar een nieuwe job vinden, maar veel betrokkenen vrezen dat ze op termijn gewoon zullen worden ontslagen.

De leerkrachten zijn niet de enige Grieken die deze week het werk neerleggen. De komende dagen zullen ook andere ambtenaren staken, net als advocaten en artsen van staatsziekenhuizen.