Miss World in de ban van "mysterieuze vrouw"

Over een kleine twee weken is het weer zover: de wereld zoekt zijn mooiste vrouw. Al leek dit jaar de verkiezing op de achtergrond te geraken door de strubbelingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar moslims de Miss World 2013-verkiezing niet graag zagen doorgaan. Dat er halsoverkop naar Bali moest uitgeweken worden, was bovendien rapper gezegd dan gedaan. En dus lijkt het organisatiecomité intussen een zekere Rakhima Ganieva dankbaar dat de internationale media hun pijlen op haar hebben gericht. Want deze Miss Oezbekistan blijkt onbekend in eigen land.

Toch lijkt de 18-jarige Ganieva niets aan het toeval overgelaten te hebben om haar deelname extra glans te geven. Zo maakte ze een eigen introductiefilmpje en publiceert ze foto’s op haar Facebookpagina, onder de titel "Miss World - Uzbekistan". Op die foto’s glundert ze naast andere kandidaten.

In Oezbekistan heeft nochtans nauwelijks iemand ooit van haar gehoord. Ook al beweert Ganieva zelf een plaatselijke Miss-verkiezing in juli te hebben gewonnen, modellenbureaus blijken geen weet te hebben van een dergelijke verkiezing. Ook officiële instanties, zoals het ministerie van Cultuur of het Nationale Vrouwencomité, kunnen haar naam niet terugbrengen. Oezbekistan, waar moslims de grootste bevolkingsgroep uitmaken, heeft nog nooit aan Miss World deelgenomen.

De dochter van de Oezbeekse president, Gulnara Karimova, vroeg zich via Twitter af wie deze vrouw was "die uit het niets leek verschenen te zijn". Aan de universiteit waar ze beweert ingeschreven te zijn, blijkt men haar naam niet terug te vinden.

"Jammer dat Ganieva haar carrière op leugens bouwt", besluit Zhavlon Komolov van het modellenbureau "Pro Models", waar Ganieva als 15-jarige een korte opleiding zou gevolgd hebben.

Dat Ganieva intussen wel deelneemt aan de voorbereidingen van Miss World 2013 is voor diverse media niet zo vreemd, omdat het organisatiecomité momenteel andere katten te geselen heeft. Zo zal er volgende week in Jakarta, waar oorspronkelijk de nieuwe Miss zou gekozen worden, een alternatieve "Miss Moslima" plaatsvinden. De keuze van een islamitisch land komt de organisatie blijkbaar steeds zwaarder op de maag te liggen.

lees ook