Radio Caroline stopt met uitzenden via satelliet

Radio Caroline stopt met het uitzenden via satelliet, zo heeft de legendarische ex-zeezender op zijn website meegedeeld. De redenen zijn van technische en financiële aard.

Aanvankelijk werkte Caroline met manuele afstemming van de satelliet, maar schakelde dan over op een systeem met elektrische programmagids (EPG). Het werken met een EPG-zenderlijst bij Sky Digital kost volgens Caroline een "fortuin" en leidde niet tot de verhoopte stijging van het aantal luisteraars en adverteerders. Daarom greep de zender terug naar manuele afstemming.

Toen bleek dat bij elke EPG update van Sky Caroline uit het geheugen was verdwenen, zodat luisteraars het station moeilijk konden terugvinden. Wat op zijn beurt niet aangenaam was voor potentiële adverteerders.

Boegbeeld Peter Moore van Caroline wijst erop dat door de "hardere houding van Sky tegenover niet-EPG-signalen" meerdere (kleinere) radiostations op de satelliet zijn verdwenen. "Wij zijn niet de enigen die denken dat satellietradio nu (ver)oude(rde) technologie is".

Caroline heeft het contract met zijn serviceprovider vervroegd kunnen ontbinden en neemt aldus afscheid van de satelliet.

Tegen het einde van het jaar wil het station onder de naam Caroline Extra een bijkomende internetradio opstarten.

Radio Caroline kwam op 26 maart 1964 in de ether en kende een woelige geschiedenis. Wat het zeegat betreft, eindigde het verhaal op 20 november 1991, toen het zendschip Ross Revenge op een zandbank strandde. De "Ross" ligt nu aangemeerd in de haven van Tilbury. Sindsdien opereert Radio Caroline legaal, per satelliet, het internet en tijdelijke licenties voor etheruitzendingen.