Rapport over gifgasaanval naar Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties krijgt vandaag het rapport te zien van de wapeninspecteurs die vorige maand in Syrië geweest zijn. Het team heeft de vermeende gifgasaanval in Damascus onderzocht. Allicht wordt straks duidelijk of er ook effectief sprake is van chemische wapens, en zo ja, welke. Wie verantwoordelijk is voor de aanval, staat echter niet in het rapport.
Ake Sellström overhandigt het rapport aan Ban Ki-moon.

Op 21 augustus werd een vermoedelijke aanval met chemische wapens uitgevoerd in enkele wijken van de Syrische hoofdstad Damascus. Schokkende YouTube-beelden van doden en gewonden gingen de wereld rond en leken te wijzen op het gebruik van gifgas, maar welk gifgas en, vooral, wie ervoor verantwoordelijk was, dat was niet duidelijk. Het regime en de rebellen beschuldigen elkaar.

Op het moment van de aanval was er al een inspectieteam van de VN in Syrië. Het was de bedoeling om enkele incidenten van eerder dit jaar te onderzoeken, maar na de vermoedelijke aanval verlegde de focus zich. De inspecteurs kregen echter bijzonder moeilijk toegang tot het gebied waar de aanval plaatsgevonden zou hebben. Pas een week na de feiten gaven de Syrische autoriteiten de toestemming om het gebied te betreden.

Het inspectieteam, geleid door de Zweedse expert Ake Sellström, moest onderzoeken of er chemische wapens gebruikt werden, en zo ja, welke. Een mandaat om uit te zoeken wie verantwoordelijk was voor de aanval, hadden de inspecteurs niet. Ook ter plaatse was het erg moeizaam werken. Een konvooi van de inspecteurs werd onder vuur genomen door een sluipschutter, er vielen geen slachtoffers. Het werk lag meermaals stil "omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden".

"Elk woord is gewikt en gewogen"

Na de terugkeer van het team uit Syrië moesten de verzamelde gegevens nog wetenschappelijk geanalyseerd worden voor er een rapport opgemaakt werd. Dat rapport is gisteren door Sellström overgemaakt aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon (zie foto bovenaan). Volgens diplomaten van de VN is "elk woord gewikt en gewogen".

Ban Ki-moon zou het rapport vanaf 11.15 uur plaatselijke tijd (17.15 uur onze tijd, n.v.d.r.) achter gesloten deuren voorleggen aan de Veiligheidsraad in New York. Na afloop van die vergadering zou Ban Ki-moon de pers toespreken. Ook de 193 leden van de Algemene Vergadering worden ingelicht.

Er bestaat bij de internationale gemeenschap intussen amper nog twijfel over het gebruik van gifgas bij de aanval in Damascus. Ban Ki-moon zei vrijdag al dat hij gelooft dat er "een overweldigend bewijs" is dat bij de aanval op Damascus chemische wapens gebruikt zijn.

De inhoud van het rapport zal ook gepubliceerd worden op de website van UNODA, het VN-agentschap voor Ontwapening.