Regering-Di Rupo zoekt nog 206 miljoen euro

Volgens de meest recente cijfers moet de regering-Di Rupo dit jaar nog 206 miljoen euro vinden om de met Europa afgesproken begrotingsdoelstellingen te halen. Het kernkabinet heeft daarover vanmiddag samengezeten. Woensdag en donderdag zitten de topministers opnieuw bijeen.

Volgens de cijfers van het monitoringcomité moet de federale regering op zoek naar 206 miljoen euro om het begrotingstekort voor dit jaar terug te schroeven tot 2,5 procent van het bbp. Voor volgend jaar is nog eens 178 miljoen euro nodig om met een tekort van 2,15 procent af te sluiten. De tijd dringt, want zaterdag al verwacht Europa tekst en uitleg over hoe België precies zijn doelstellingen wil halen.

Toch verwacht MR-vicepremier Didier Reyners weinig grote moeilijkheden. Hij benadrukt wel dat er ook iets moet gebeuren voor de relance: "voor 2014, maar als het mogelijk is ook al voor 2013". Met die relance moet volgens hem enkele honderden miljoen euro's gemoeid zijn.

Zijn liberale collega, Alexander De Croo (Open VLD) is voorzichtiger. De regering heeft bij de vorige begrotingscontrole een buffer van 226 miljoen euro aangelegd, maar De Croo vreest dat dat niet voldoende zal zijn. "Met een marge van 20 miljoen voel ik me toch niet comfortabel."

Vicepremier Joëlle Milquet (CDH) is optimistischer en sluit zelfs niet uit dat de inspanning voor dit jaar nog onder de 200 miljoen zou kunnen uitkomen. Ze wijst erop dat het in het verleden al gebeurd is dat de cijfers van het monitoringcomité na enkele vergaderingen naar beneden werden bijgesteld.

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) laat alvast verstaan het niet eens te zijn met het voorstel van Kamerfractieleider Patrick Dewael (Open VLD) om gedurende vijf jaar een loonmatiging te hanteren. "Dat is niet wat binnen de regering is afgesproken en zou ook niet goed zijn."