Tyfoon bedreigde even de kerncentrale van Fukushima

De kerncentrale van Fukushima is een tijdje bedreigd geweest door een krachtige tyfoon, maar die is intussen afgezwakt tot een tropische storm. Honderdduizenden zijn op de vlucht voor het noodweer.
AP2013

De tyfoon Man Yi ging vanmorgen aan land en dat ging gepaard met krachtige windstoten en felle neerslag. Afgelopen nacht viel er een "ongeziene hoeveelheid" regen in de prefecturen Kyoto, Fukui en Shiga. De Japanse meteorologische dienst heeft het over 8 centimeter regen per uur.

Grote delen van steden in het zuiden en het oosten van Japan staan onder water. Tienduizenden huizen zitten zonder stroom, heel wat binnenlandse vluchten zijn opgeschort en ook de zogenoemde supersnelle kogeltreinen kunnen niet meer uitrijden of rijden met sterke vertraging. Honderdduizenden inwoners van Kyoto, Fukui, Shiga en Mie is gevraagd hun huizen te verlaten.

De Japanse regering heeft een crisiscentrum opgezet om de schade op te meten en de inspanningen van de hulpdiensten te versterken. De tyfoon Man Yi heeft tegen de middag de hoofdstad Tokio bereikt, maar was tegen dan al afgezwakt tot een tropische storm. Desondanks heeft ook Tokio te kampen met wateroverlast door de overvloedige regen.

In de buurt van de kerncentrale van Fukushima werd bang afgewacht, want het pad van de tyfoon zou via Tokio naar de Stille Oceaan leiden, vlak door het gebied waar de kerncentrale ligt. Gelukkig was de tyfoon daarvoor al afgezwakt tot een tropische storm en is er weinig bijkomende schade aan de al zwaar beschadigde centrale.

De kerncentrale van Fukushima raakte zwaar beschadigd bij de aardbeving en de daarop volgende tsunami van 11 maart 2011 en kampt nu nog altijd met ernstige problemen. Tepco, het bedrijf dat de kerncentrale uitbaat, zegt dat het extra veiligheidsmaatregelen genomen heeft en die lijken nu hun vruchten af te werpen. Er zou regenwater vanuit de centrale in de oceaan gepompt zijn, maar dat zou "niet radioactief besmet" geweest zijn.