Van Quickenborne en De Clerck zij aan zij in campagne

Een opmerkelijke campagnefoto in de kranten: de Kortrijkse burgemeester Van Quickenborne voert er samen met zijn voorganger De Clerck campagne voor de Kulak (de campus Kortrijk van de KU Leuven). Opmerkelijk, want de relatie tussen de twee politici is niet echt hartelijk te noemen. De slogan van de campagne speelt daar ook op in.

De relatie tussen de huidige burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en zijn voorganger Stefaan De Clerck (CD&V) staat sinds de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar danig onder druk.

Ondanks een persoonlijke overwinning voor De Clerck sloot Van Quickenborne een coalitie met de SP.A en de N-VA. De partij van De Clerck moest daardoor naar de oppositiebanken verhuizen en De Clerck zelf werd de burgemeesterssjerp ontnomen.

De ontgoocheling bij De Clerck was enorm. Hij verweet Van Quickenborne de stem van de kiezer naast zich neergelegd te hebben. Van Quickenborne zelf beschouwde zijn demarche als een normaal politiek spel na de verkiezingen.

De machtswissel zette de relatie tussen de twee politici op scherp. Dat de twee mannen nu broederlijk naast elkaar in een publiciteitscampagne optreden, is dan ook opmerkelijk. De slogan van de campagne speelt bovendien in op hun tweestrijd: "Over één ding zijn ze het eens." (zie foto onderaan)

"Met plezier gedaan"

"Ik heb het met plezier gedaan", reageert De Clerck aan de telefoon met deredactie.be. Hij ziet er de humor wel van in en ziet er dan ook geen graten in: "Ik vind het goed gedaan, het is een prettige campagne en een spielerei. En natuurlijk heeft het effect door wat er voorafgaand gebeurd is", voegt hij eraan toe.

Maar de campagne heeft de twee mannen niet dichter bij elkaar gebracht, zoveel is duidelijk. De Clerck wil er niet te veel op terugkomen. "Ik heb die bladzijde omgedraaid en mijn conclusies getrokken. De feiten zijn gebeurd en zullen zo blijven. Ik zit nu in de oppositie en my duty is to oppose."

(Foto's: Rob Stevens)