VN-rapport bevestigt gebruik saringas in Syrië

Het langverwachte VN-inspectierapport over het gebruik van chemische wapens in Syrië heeft het gebruik van het zenuwgas sarin bevestigd. VN-secretaris Ban Ki-moon stelde het rapport vanavond voor. Hij had het over "een oorlogsmisdaad". De VN-inspecteurs hebben het in hun conclusie over "duidelijk en overtuigend bewijs" maar vermelden niet wie achter de chemische aanval zit.

Ban sprak de pers toe nadat hij het rapport had voorgesteld aan de VN-Veiligheidsraad. Hij zei dat hij "met een zwaar hart sprak". "De VN-missie heeft geconcludeerd dat chemische wapens op een relatief grote schaal gebruikt zijn in de buurt van Ghouta bij Damascus." De aanval resulteerde in verschillende slachtoffers, vooral aan de kant van de burgers", zei Ban en hij haalde enkele getuigenissen aan.

Volgens Ban vonden de VN-inspecteurs overtuigend bewijs in urine, bloed, haaranalyses, en in stalen van de grond waar de raketten neerkwamen. 85 procent van de bloedstalen testten positief op sarin, zei hij.

De VN-secretaris-generaal zei ook dat het onmogelijk was om het precieze aantal slachtoffers van de chemische aanval te bepalen, maar had het over "het meest omvangrijke, bevestigde gebruik van chemische wapens tegen burgers sinds dat door Saddam Hoessein in Halabja in 1988"

"Verantwoordelijkheid Assad extreem duidelijk"

Het VN-rapport maakt geen melding van wie achter de chemische aanval zit. Daarover mochten de VN-inspecteurs zich niet uitspreken. Anderzijds konden de inspecteurs wel bij twee raketten de afgelegde baan nagaan, en dus berekenen van waar ze afgevuurd werden.

Volgens de Amerikaanse gezant bij de VN kan er geen enkele twijfel bestaan. "Alleen de Syrische regering kan achter deze aanval zitten, zij bezit sarin gas. Er is geen bewijs dat de oppositie het gas bezit." Voor Washington toont het VN-rapport dan ook duidelijk de verantwoordelijkheid van Assad aan.

Ook Frankrijk en Groot-Brittannië lieten zich vanavond in gelijke termen uit. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is er nu werkelijk geen twijfel meer dat het Syrische regime achter de aanval zit. Ook zijn Britse collega William Hague zei dat het nu "extreem duidelijk" was dat Assad verantwoordelijk was.

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk dringen intussen nog maar eens aan op een VN-resolutie die Syrië duidelijke deadlines oplegt om zijn chemische wapens over te dragen, en ze waarschuwen voor de gevolgen als het dat niet doet. Frankrijk zei vandaag wel vertrouwen te hebben in een deal met Rusland.

Volgens de Internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens is het intussen nog maar een kwestie van dagen vooraleer begonnen wordt met de neutralisatie van het Syrische chemische wapensarsenaal.