Westen wil een strenge VN-resolutie over Syrië

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk willen dat er een strenge VN-resolutie komt over Syrië. Die moet het gebruik van wapens toestaan als Syrië niet voldoende meewerkt bij de ontmanteling van zijn chemische wapens.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk willen dat Syrië met een robuuste resolutie onder druk wordt gezet om zijn chemische wapens op te geven. De drie landen zijn het daarover eens geworden tijdens besprekingen in Parijs.

De Franse president François Hollande, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en diens Britse ambtsgenoot William Hague waren bij het overleg aanwezig, net als de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

"We willen een resolutie die de VN-veiligheidsraad alle autoriteit geeft om het ontwapeningsplan voor de chemische wapens te controleren", aldus Fabius na het overleg. "Een resolutie die ernstige gevolgen voorziet als dat alles niet wordt uitgevoerd."

Het aanvalsplan van de Verenigde Staten blijft intussen op tafel liggen. "Als Assad er niet in slaagt om de voorwaarden van dit plan na te leven, vergis je dan niet: we zijn allen overeengekomen, ook Rusland, dat er gevolgen zullen zijn", zei John Kerry.

Later vandaag stelt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het rapport voor van zijn wapeninspecteurs uit Syrië. Verwacht wordt dat dat rapport zal bevestigen dat er vorige maand in Syrië chemische wapens zijn ingezet tegen burgers. Het rapport zou niet direct aanduiden wie verantwoordelijk was voor de gifgasaanval.