Wim Willems wordt manager hd-project bij de VRT

De VRT wil binnen afzienbare tijd al haar televisieproducties in hd-kwaliteit produceren, uitzenden en archiveren. Dat vraagt ingrijpende technologische vernieuwingen en structurele veranderingen in het productieproces. De verantwoordelijkheid voor deze complexe operatie wordt toevertrouwd aan Wim Willems, tot nu toe hoofdredacteur van de dagelijkse nieuwsprogramma’s op VRT televisie.
© VRT 2009 - Lies Willaert

Vandaag zendt VRT televisie nog maar een beperkt aantal programma’s in hd uit. Binnen drie jaar moet dat voor het grootste deel van de programma’s het geval zijn. De overgang van sd (standaarddefinitie) naar hd (hoge definitie) en van een "tapegebaseerde" naar een "bestandsgebaseerde" manier van werken is echter een bijzonder omvangrijke operatie.

Dit omvangrijke project zal geleid worden door Wim Willems. De voorbije 10 jaar was Wim Willems hoofdredacteur van het dagelijkse televisienieuws. Mede onder zijn impuls groeiden "Het journaal", "Terzake", "Karrewiet" en "Reyers laat" uit tot vaste waarden bij de Vlaamse kijker. De VRT gaat nu op zoek naar een geschikte opvolger.

"De voorbije jaren heb ik me vooral beziggehouden met de inhoud van onze nieuwsprogramma’s. Maar ook de achterliggende processen en productiesystemen hebben mij altijd geboeid. Want door de gebruiksvriendelijkheid, de snelheid en de beschikbaarheid te verbeteren, krijgen onze programmamakers nieuwe mogelijkheden. En dat komt dan weer de kwaliteit van onze programma’s ten goede. Het hd-project is dus veel meer dan een overschakeling naar een betere beeldkwaliteit", reageert Willems op zijn nieuwe uitdaging.