"Abou Jahjah oppakken als hij terugkeert"

André Gantman, N-VA-fractievoorzitter in de Antwerpse gemeenteraad, wil dat Dyab Abou Jahjah, de vroegere topman van de AEL wordt opgepakt als hij terugkeert naar België. Dat schrijft Joods Actueel en bevestigt Gantman aan de VRT-redactie.

"Toen Abou Jahjah naar Libanon vertrok, heeft hij gezegd dat het zijn bedoeling was aan te sluiten bij Hezbollah, een terreurorganisatie", zegt Gantman aan de VRT-redactie. "Hij moet opgepakt worden voor ondervraging met betrekking tot zijn activiteiten in het kader van Hezbollah. Ik vraag aan de minister van Justitie om gebruik te maken van haar positief injunctierecht, zodra hij voet zet op Belgische bodem", zegt Gantman. Het positief injunctierecht van de minister houdt in dat ze een procureur kan verplichten om bepaalde misdrijven of wantoestanden te onderzoeken.

Gantman wijst er in Joods Actueel op dat lidmaatschap van een terreurorganisatie strafbaar is. Hij ziet in een weigering van het Verenigd Koninkrijk om Abou Jahjah toe te laten wegens zijn banden met Hezbollah, een antecedent. "We hebben onze mond vol van een eengemaakt Europa. Dan kan het niet dat wie in één land geen voet binnen mag zetten dat ongestraft elders wel kan." Hij vreest ook voor de plannen van Abou Jahjah om opnieuw actief te worden in ons land.

Ook Antwerps Vlaams Belang-fractievoorzitter Filip Dewinter liet al weten dat hij de terugkeer van Abou Jahjah niet ziet zitten. Hij noemt Abou Jahjah een "sluwere, welbespraaktere, afgelikte en minder clowneske versie" van voormalig Sharia4Belgium-woordvoerder Abou Imran, alias Fouad Belkacem. "Hun einddoelen mogen dan wel enigszins verschillen, voor onze tolerante samenleving en democratische rechtsstaat vormen ze hetzelfde gevaar", meent hij.

"Geen woorden aan vuilmaken"

"André Gantman, is dat niet die ex-Open VLD-schepen die veroordeeld werd voor corruptie?", zegt Karim Hassoun, de laatste voorzitter van de Arabisch-Europese Liga in "De ochtend" op Radio 1. "Laat ons niet te veel woorden vuilmaken aan politici die zich sinds dag 1 proberen te profileren op de kap van de AEL en Abou Jahjah."