"Al veel verbeterd, maar nog veel werk"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft toe dat er in sommige steden nog een tekort is aan kinderopvang. Volgens Groen zijn de plaatsen erg ongelijk verspreid. In de stad Antwerpen is er bijvoorbeeld maar plaats voor een op de vier kinderen. In Leuven, Brugge en Hasselt heeft de helft van de kinderen een plaats. De cijfers staan in Gazet Van Antwerpen en Het Belang Van Limburg.

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) vroeg cijfers op bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Daaruit bijkt dat Antwerpen per 100 kinderen slechts 25,5 plaatsen heeft in de kinderopvang. Dat is veel minder dan Brugge, Leuven en Hasselt, waar ze makkelijk 50 procent van de kinderen kunnen plaatsen.

"In de meest kansarme steden en gemeenten is er de minste opvang", zegt Mieke Vogels aan het VRT-radionieuws. "Wat helemaal onaanvaardbaar is omdat iedereen weet dat goede kinderopvang de beste remedie is om latere schoolachterstand te voorkomen, zeker bij kansarme en anderstalige kinderen. De Vlaamse regering beweert om kinderopvang te gebruiken als manier van emancipatie, maar daar faalt het beleid helemaal."

Antwerpen zit ook ver onder de zogenoemde Barcelonanorm, die stelt dat er opvang moet zijn voor minstens 33 procent van de kinderen onder de 3 jaar, schrijft Gazet Van Antwerpen. In Antwerpen staan 3.000 kinderen op de wachtlijst van de stedelijke kinderopvang. "Wij streven ernaar om in deze legislatuur 1.800 extra plaatsen te creëren om de norm te halen, maar daarvoor hebben we veel financiële steun van Vlaanderen nodig", zegt het kabinet van schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) in de krant.

"Voorrangsbeleid voeren"

Volgens minister van Welzijn Vandeurzen voldoet Vlaanderen aan de doelstelling van Vlaanderen In Actie (VIA) en de Barcelonanorm, die stelt dat er opvang moet zijn voor minstens 33 procent van de kinderen onder de drie jaar. Er was opvang beloofd voor de helft van de kinderen, en dat is gelukt. Vandeurzen erkent dat de plaatsen ongelijk verspreid zijn, maar zegt dat er al veel verbeterd is.

"We gaan daar zeker nog een stuk weg moeten afleggen", zegt Vandeurzen aan het VRT-radionieuws. "Vlaanderen heeft sinds 2009 17.000 extra plaatsen in de kinderopvang gerealiseerd. 9 procent daarvan situeert zich in de stad Antwerpen. Het is duidelijk dat we de prioriteit zullen moeten volgen. Daar zullen we systematisch een voorrangsbeleid voor moeten voeren."

"Kind & Gezin antwoordt mij dat men niet weet hoeveel mensen waar wachten op opvang", reageert Mieke Vogels. "Dus die 50 procent, dat is een theoretische veronderstelling. En dat zegt helemaal niet dat je met 50 procent van de kinderen opvang te bezorgen, je ook voldoende hebt gedaan als overheid", reageert Mieke Vogels. "Ik hoor overal rondom mij zeggen hoe moeilijk het is om opvang te vinden."