"Belgische banken beter bestand tegen eventuele nieuwe crisis"

De Belgische banken zijn volgens Febelfin, de federatie van de financiële sector, veel beter bestand tegen een eventuele nieuwe crisis. 5 jaar na de financiële crisis zijn de banken veel gezonder geworden. Febelfin waarschuwt wel voor te zware reglementering.

In september en oktober 2008 hadden de drie Belgische grootbanken - Fortis, Dexia en KBC - overheidssteun nodig om niet failliet te gaan. Ze waren te afhankelijk geworden van de financiële markten en hadden veel rommelkredieten in portefeuille. Volgens Febelfin, de federatie van de financiële sector, hebben de banken nu meer kapitaal opzij gezet als buffer tegen mogelijke nieuwe schokken.

"Het is heel duidelijk dat de Belgische banksector nu veel grotere buffers heeft dan voor de crisis", zegt Filip Dierckx, voorzitter van Febelfin (kleine foto). "Hierdoor zijn we beter bestand tegen eventuele nieuwe schokken." Toch is het vertrouwen in de sector nog steeds niet bijster groot. "We proberen er alles aan te doen om aan te tonen dat het wantrouwen eigenlijk niet nodig is, maar het zal wellicht nog jaren duren vooraleer het vertrouwen hersteld is."

Vorige week nog heeft Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), op de RTBF gezegd dat het herwinnen van dat vertrouwen van de klanten dé grootste uitdaging van de banken wordt.

"Scheiding spaar- en zakenbanken slecht idee"

Febelfin waarschuwt wel voor de toenemende reglementering. Na de crisis zijn er volgens de federatie veel nieuwe regels gekomen en daardoor is het volgens de federatie niet ondenkbaar dat banken voorzichtiger zullen worden om kredieten toe te kennen. Dat zou de economische groei kunnen fnuiken.

Zo is de sector ook tegen de scheiding van spaar- en zakenbanken. In het regeerakkoord staat onder meer dat de regering zo'n scheiding wil. Afgelopen weekend nog heeft ook Herman Daems (kleine foto), de voorzitter van BNP Paribas Fortis, in het programma "De vrije markt" gezegd dat hij zo'n scheiding geen goed idee vindt.

Volgens Daems zijn banken die zowel spaargeld bijhouden als zakenactiviteiten hebben, beter bestand tegen zware schokken. Hij werd daarin toen bijgevallen door Karel Lannoo van het Centre for European Policy Studies. "Het risicoprofiel van een zakenbank is veel groter dan een universele bank, omdat de risico’s er meer gespreid zijn", zei hij toen. "Een universele bank kan dus veel beter zo’n shock weerstaan, dan zo’n kleine gesegmenteerde bank."