"Douane schort woensdag stiptheidsacties op"

De actievoerende douaniers schorten vanaf morgenochtend de stiptheidsacties op. Dat meldt het ACV. De overheid zou een nieuw voorstel hebben gedaan. De douaniers protesteren tegen een nieuw ploegenstelsel.
Lange wachtrijen op Zaventem door de acties.

De douaniers zijn niet tevreden over de geplande invoering van een nieuw ploegenstelsel begin volgend jaar. Binnenkort moeten ze dag en nacht, zeven dagen op zeven werken in een shiftensysteem voor een vast forfaitair bedrag. Tot nu toe kregen ze een vergoeding voor overuren, weekend- en nachtwerk.

De overheid lijkt tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de douaniers met een nieuw voorstel. "Het forfaitaire systeem wordt behouden, maar er komt een toeslag voor nacht- en weekendwerk", zegt Marc Nijs van het ACV. "Daarnaast komt ook een overgangssysteem voor wie nog niet voor het nieuwe systeem opteert."

De acties van de douane in de havens en luchthavens worden volgens het ACV vanaf morgenochtend voorlopig opgeschort. De douaniers voeren al actie sinds vorige week en dat gaat gepaard met heel wat hinder. Of de sociale onrust volledig van de baan is, weten we pas in de loop van morgen. "Ik ben wel tamelijk optimistisch", zegt Nijs nog.