"Over zes jaar is Griekse economie hersteld"

Volgens de Griekse premier Antonis Samaras zal de economie van zijn land over zes jaar opnieuw op het niveau zitten van voor de crisis. Ook EU-Commissievoorzitter Barroso ziet licht aan het einde van de Griekse tunnel.

Samaras geeft toe dat er nog veel werk aan de winkel is vooraleer Griekenland uit het moeras kan kruipen, maar zes jaar lijkt hem een goed vooruitzicht.

Het einde van de al jaren durende recessie is nu in zicht, aldus de premier, en hij hoopt dit jaar af te sluiten met een primair begrotingsoverschot. Anders gezegd: de inkomsten van de overheid zullen groter zijn dan de uitgaven, tenminste als de rente op de staatsschuld niet wordt meegerekend.

Samaras merkt ook op dat Griekenland, met hulp van Europa, de grootste schuldverlaging en de meest omvangrijke herstructurering van schulden ooit heeft doorgevoerd. "Een jaar geleden hadden sommigen het nog over een Grexit (vertrek uit de eurozone); nu gaat het vooral over een Grecovery (Grieks herstel)", zei een zelfzekere Samaras nog.

Ook Barroso wordt optimistisch

Intussen bevestigt EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso dat de EU Griekenland niet zal laten vallen. "Als het nodig is, zal het steunprogramma aangepast worden", zei Barroso.

De voorbije maanden waren er alsmaar meer geruchten dat Griekenland wellicht extra steun nodig zal hebben. Zo zouden de opbrengst van de privatiseringen in het land fel tegenvallen door de economische crisis.

Barroso wou niet ingaan op die discussie, maar blijft wel het voortzetten van die privatisering en de modernisering van het Griekse ambtenarensysteem erg belangrijk vinden. Wel is Griekenland uit het moeras aan het klimmen, merkt Barroso op.

Ondanks 240 miljard euro noodkredieten van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) worstelt Griekenland nog steeds met een schuldenlast van 160% van het bbp en een werkloosheidsgraad van 30%.

A2013