"Sagrada Familia zal in 2026 eindelijk af zijn"

De Sagrada Familia, de beroemde basiliek in Barcelona, zal in 2026 af zijn. Dat zegt Jordi Faulí, de architect die belast is met de bouwwerkzaamheden. Als zijn planning klopt, zal er 144 jaar gewerkt zijn aan de bekendste toeristische trekpleister van de Catalaanse hoofdstad.
AP2009

De Sagrada Familia is een ontwerp van de beroemde architect Antonio Gaudí (1852-1926). Hij beschouwde de basiliek als zijn meesterwerk. Het zou ook zijn laatste werk worden. De bouw begon in 1882, maar Gaudí overleed in 1926, lang voor de kerk af was.

Sindsdien wordt er voortdurend aan de kerk gebouwd. Dat de werkzaamheden zo traag vorderen, komt doordat de financiering geheel gebeurt door giften en tickets van bezoekers. Gaudi zelf maakte zich destijds al niet veel zorgen om de langzame vooruitgang. "Mijn bouwheer is niet gehaast", grapte hij, verwijzend naar God.

Intussen worden de bouwwerkzaamheden al door een negende architect opgevolgd. Jordí Faulí hoopt dat ze in 2026 afgerond zullen zijn. "Als we in het huidige tempo doorwerken, halen we het", zegt hij. Er zal dan 144 jaar gewerkt zijn aan de basiliek.

De Sagrada Familia is de belangrijkste toeristische trekpleister van Barcelona, en samen met Casa Batló en Parc Güell -ook al van Gaudí-, het belangrijkste symbool van het Catalaans modernisme. In 2010 werd de basiliek ingewijd door paus Benedictus XVI. Er hebben nu en dan al erediensten plaatsgevonden.