Aantal vliegtuigongevallen is sterk gedaald

In 2012 zijn er wereldwijd 99 ongevallen met commerciële vliegtuigen gebeurd, waarbij samen 372 doden vielen. Dat is een sterke daling tegenover het jaar ervoor. De cijfers komen uit een rapport van de ICAO, de internationale Burgerluchtvaartorganisatie onder de koepel van de Verenigde Naties.

De ICAO heeft als doel de standaarden voor de internationale luchtvaart te verbeteren. Uit het vandaag verschenen veiligheidsrapport voor 2012 blijkt dat het aantal ongevallen met commerciële vliegtuigen vorig jaar met 21 procent is gedaald. Het veiligheidsrapport stelt voorts dat het aantal vliegtuigpassagiers in 2012 wereldwijd met 5 procent is toegenomen tot ongeveer 2,9 miljard reizigers.

Het aantal doden is in een jaar tijd met 10 procent gedaald en daarmee was 2012 volgens de ICAO het veiligste jaar inzake dodelijke slachtoffers van vliegtuigongevallen sinds 2004. Er waren in 2012 3,2 ongevallen per miljoen vertrekkende vluchten. De meeste doden bij vliegtuigongevallen vielen in Afrika (167) en in Azië (161). In Europa kwamen 42 mensen om het leven. In Noord-Amerika vielen er geen dodelijke slachtoffers.