Belg wordt minister van Financiën in Australië

De Belg Mathias Cormann wordt benoemd tot minister van Financiën in Australië. Dat heeft de nieuwe liberaal-nationalistische premier Tony Abbott bekendgemaakt. De 42-jarige Cormann verhuisde op zijn 26e richting down under.

Cormann werd geboren in Eupen en behaalde zijn rechtendiploma aan de KU Leuven. In 1994 trok hij op vakantie naar het westen van Australië. Hij leerde er de liefde van zijn leven kennen en verhuisde in 1996 definitief.

Zijn eerste stappen in de politiek zette Cormann in België. Op zijn 21e was hij lid van de Christlich Soziale Partei (CSP) in Raeren. Na zijn verhuizing werd hij ook in Australië politiek actief. In 2007 werd hij senator.

Zijn benoeming als minister komt volgens lokale kranten als een verrassing. De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ontmoette de man een paar jaar geleden. "Dat was in Perth, waar hij woont", vertelt hij in De Morgen. "Ik was er voor een economische missie. Mathias is een echte Belg, hij spreekt nog vloeiend Nederlands. Het is een dynamische man met een open geest. Hij zei mij toen al dat als zijn partij ooit aan de macht zou komen, hij een goede kans had om minister te worden."